Donald Trump roept chauffeurs op bandenfabrikant Goodyear te boycotten

De Amerikaanse consument moet bandenfabrikant Goodyear Tire & Rubber boycotten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Trump is verontwaardigd dat het bedrijf zijn werknemers niet toelaat om petten met het opschrift Make America Great Again (MAGA) te dragen, terwijl kleding met de slogan ‘Black Lives Matter’ en steun voor de holebi-beweging wel zou worden aanvaard.

Goodyear, de grootste bandenfabrikant van Noord-Amerika, benadrukte in een reactie diversiteit en gelijkheid als een prioritaire waarde te bestempelen. 

Aanbevelingen

Donald Trump riep de Amerikaanse bevolking op geen banden van Goodyear meer te kopen. Hij merkte daarbij op dat de consument voor minder geld banden van betere kwaliteit zou kunnen kopen.

De uitval van Trump volgde op beelden waarin medewerkers van Goodyear tijdens een trainingssessie blijkbaar aanbevelingen over kleding kregen. Daarbij zou het MAGA-opschrift, de campagneslogan van Donald Trump, niet acceptabel zijn genoemd.

Goodyear zegt in een verklaring dat de beelden niet van het bedrijf afkomstig zijn. Ze zouden ook niet bij een trainingssessie rond diversiteit horen. Het concern beklemtoont verder alle vormen van intimidatie en discriminatie te verbieden.

De onderneming benadrukt zijn werknemers te vragen zich op de werkvloer van politieke steunbetuigingen – voor welke partij of kandidaat dan ook – te onthouden. ‘Goodyear wil een inclusieve en respectvolle werkplek uitbouwen,’ aldus nog de verklaring van de onderneming.

Swing state

Goodyear heeft zijn hoofdkantoor in Akron in de Amerikaanse staat Ohio, een van de zogenaamde swing states, die bij de presidentsverkiezingen in november mogelijk een beslissende invloed op de uitslag kunnen hebben. Sherrod Brown, een democratisch senator uit Ohio, noemde de oproep van Trump verachtelijk.

De dienstwagen van de Amerikaanse president – The Beast – is een gepantserde Cadillac met banden van Goodyear. Trump heeft al aangekondigd te laten onderzoeken of het mogelijk zou zijn om de auto met een ander bandenmerk uit te rusten.

Joe Biden, de presidentskandidaat van de democraten, waarschuwde dat Trump met zijn acties bij Goodyear duizenden banen op het spel zou kunnen zetten.

De lijst met Amerikaanse bedrijven die door Trump zijn geschoffeerd, wordt steeds langer. Een gelijkaardige behandeling viel onder meer ook al Apple, Amazon, AT&T, Harley-Davidson, Macy’s, Mondelez, Boeing en General Motors te beurt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20