Donald ‘Mister 40%’ Trump is de strop rond de nek van de GOP

De GOP heeft een Trump-probleem, schreven we hier woensdag in een eerste reactie op de uitslag van de midterms in de VS. Dat probleem zal zich de volgende dagen enkel verder accentueren. De voormalige president zal dinsdag met veel poeha zijn kandidatuur voor het presidentschap in 2024 aankondigen. Maar ondertussen verloor de GOP onder Trumps leiderschap liefst 4 verkiezingen op rij.

Waarom is dit belangrijk?

De aangekondigde 'red wave' blijkt weinig meer dan een rimpeling in het water. Niet enkel blijft de Senaat in Democratische handen; ook het aantal zetels dat door Republikeinen in de Kamer van Afgevaardigden op Democraten werd heroverd, blijft ver onder de verwachtingen. Velen wijzen nu ex-president Trump met de vinger voor een zoveelste verkiezingsdebacle.

De essentie

  • De Democraten hebben zich zaterdag van een meerderheid in de Senaat verzekerd. 
  • Het Huis van Afgevaardigden gaat waarschijnlijk wel over in Republikeinse handen, maar dat met een minimale meerderheid (218 tot 222 zetels op 435).
  • Alle leden van een coalitie van 17 door Trump gesteunde Republikeinse kandidaten die de 'Big Lie' bleef promoten, verloren, op één uitzondering na.
  • Trump verloor nu verkiezingen in 2018, 2020 en 2022. Ook in 2021 verloren de Republik
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer