Dokter Google is geen goed idee. Zoekopdrachten: + 8.700% sinds 2015

De voorbije drie jaar moest in Groot-Brittannië bij de online zoekopdrachten rond ernstige gezondheidsproblemen een sterke stijging worden opgetekend. Dat blijkt uit een studie van het bedrijf Perkbox Medical, aanbieder van medische diensten, op basis van een analyse van de opdrachten die Britse internet-gebruikers in de zoekmachine van Google de voorbije drie jaar hebben ingevoerd.

Gewag wordt gemaakt van een stijging met bijna 9.000 procent. Dit voedt volgens de onderzoekers dat het internet het risico op hypochondrie verhoogt, maar tevens wordt gewag gemaakt van een symptomatische situatie voor de Britse gezondheidszorg.

Symptomen

Onder meer moest worden vastgesteld bij zoekopdrachten rond de ernst van pijn op de borstkas op drie jaar tijd met 8.781 procent zijn gestegen. Potentiële behandelingen voor gezondheidsproblemen zoals ischias, acne en prikkelbare darmsyndroom worden in Groot-Brittannië inmiddels gemiddeld 100.000 keer per jaar in de zoekmachine van Google ingevoerd.

De meest populaire zoekopdrachten zijn maagpijn (115.800) en pijnlijke benen (151.075). Tussen januari en augustus dit jaar werd in Groot-Brittannië in de zoekmachine 500.000 keer naar een huisarts in de buurt van de gebruiker gezocht. Ook mogelijke behandelingen voor rugpijnen blijken populair.

“Het onderzoek toont aan de steeds meer Britten van Google gebruik maken om aan zelfdiagnose te doen,” zegt Hannah Sims, productmanager bij Perkbox Medical. “Veel van deze symptomen zijn belangrijke oorzaken van werkverzuim, dat de Britse economie 77 miljard euro per jaar kost.”

“Het fenomeen is ook logisch. De wachttijden zijn vaak bijzonder lang. Werkverlet kan voor de werkgever bovendien dikwijls een zware kost betekenen. Er wordt dan ook niet zelden gezocht naar een weg die snelle oplossingen kan bieden. Symptomen en therapieën worden dan ook dikwijls in online zoekmachines opgezocht.”

Knelpunten

Sims ziet de resultaten van de studie echter ook als een symptoom voor de toestand van het Britse gezondheidssysteem. “De National Health Service (NHS) zorgt al zeventig jaar voor de gezondheid van de natie,” zegt ze. “Het is een prachtig systeem, maar is niet tegen alle situaties opgewassen. Vooral in de eerste lijn moeten aanzienlijke knelpunten worden geïdentificeerd.”

“Elke week ervaren meer dan één miljoen Britten problemen om een aangewezen bezoek aan de arts te brengen. Huisartsenpraktijken zijn meestal alleen tijdens de gebruikelijke werkuren open. Door overbelasting is er inmiddels echter een wachttijd van ongeveer twee weken. Een verzekeringspremie kost bovendien 1.400 pond.”

“Werkgevers worden daarbij ook nog eens geconfronteerd met een zware administratieve belasting,” benadrukt Sims. “Er moet met een complex jargon en zelfs tegenstrijdige regels worden afgerekend. Het bedrijf moet ook moeilijke beslissingen nemen over problemen die al dan niet kunnen worden verzekerd. Dat levert vaak zoveel problemen op dat vele werkgevers uiteindelijk beslissen af te haken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20