Djokovic slaat de bal mis in saga rond Australian Open

Wat een doodgewoon Grand Slamtoernooi moest worden voor tennisser Novak Djokovic, lijkt steeds meer uit te draaien op een persoonlijk fiasco. Omdat hij niet gevaccineerd is, werd hij bij aankomst in Australië tijdelijk vastgezet. En na zijn laatste verklaringen zou hij voor langere tijd in de cel kunnen vliegen.

De saga rond de tennisser startte allemaal bij zijn aankomst in Australië, waar Djokovic zou deelnemen aan de Australian Open. Daar aangekomen werd zijn visum afgenomen: de niet-gevaccineerde tennisser kon geen geldig vaccinatiebewijs voorleggen, en mocht het land niet in. Djokovic werd overgebracht naar het Park Hotel, een gesloten centrum voor asielzoekers.

In eigen voet geschoten

Om toch te kunnen deelnemen aan het tennistoernooi, gaf Djokovic aan dat hij op 16 december positief testte op Covid, en daarmee dus een geldig herstelbewijs zou hebben. Hierop gaf Australië de Serviër zijn visum terug, maar over zijn deelname aan het toernooi werd nog niets beslist. Een visum is namelijk nodig om het land binnen te mogen, maar even goed om een vlucht terug naar huis te mogen nemen.

Kleine overwinning dus al voor Djokovic, ware het niet dat latere verklaringen roet in het eten kunnen strooien. Er blijven namelijk vraagtekens rond Djokovic’ gedrag nadat hij weet had van zijn positieve test. Zo gaf de tennisser toe dat hij, ondanks zijn positieve resultaat, toch een interview gaf aan de Franse sportkrant L’Equipe een dag later. Hiermee overtrad hij de quarantaineregels van zijn thuisland Servië.

Menselijke fout

Ook bij het invullen van zijn inreisformulier ging het mis: zo duidde het team van Djokovic aan dat hij in de 14 dagen voorafgaand aan zijn vlucht naar Australië geen andere vluchten had genomen. Achteraf bleek dat dit fout was: Djokovic vloog op 1 januari vanuit de Servische hoofdstad Belgrado naar Spanje, om daar met zijn broer te voetballen. Daarna reisde hij vanuit Spanje naar Melbourne, waar hij op 5 januari aankwam.

Die fout kan hem duur komen te staan: het reisformulier vermeldt dat “valse of misleidende informatie een serieuze misdaad is”, die kan bestraft worden met een celstraf van 12 maanden. Finaal is er maar één man die beslist of Djokovic mag deelnemen aan het toernooi: Alex Hawke, minister van Immigratie in Australië. Hij heeft de macht om het visum van de tennisser alsnog in te trekken, waarmee Djokovic voor de komende drie jaar geen voet op Australische bodem mag zetten.

Ondertussen blijft Novak Djokovic voorttrainen in de Rod Laver Arena, van enige toeschouwer of camera onttrokken, in de hoop toch nog te mogen deelnemen aan de Australian Open

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.