Djokovic blijft nog zeker tot maandag in Australië, Servische president spreekt van “intimidatie”

Novak Djokovic is in beroep gegaan tegen zijn uitzetting uit Australië. De zaak komt pas maandag voor, wat betekent dat de soap rond ’s werelds beste tennisser nog minstens enkele dagen verder gaat.

De 34-jarige Djokovic voldoet volgens de Australische douane in de luchthaven van Melbourne niet aan de vereisten op het vlak van coronavaccinaties of vrijstellingen om Australië binnen te mogen, zo werd woensdagavond officieel. Daardoor komt zijn deelname aan de Australian Open (17 tot 30 januari) in het gedrang.

Op dat Grand Slam-toernooi moeten alle deelnemers in principe gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, maar Djokovic had van het organisatiecomité een medische vrijstelling bekomen. Die vrijstelling was evenwel niet voldoende voor de douane. De Serviër wil zijn vaccinatiestatus niet bekendmaken, maar algemeen wordt aangenomen dat hij niet gevaccineerd is.

“Geen voorkeursbehandeling”

Tegen een mogelijk uitzonderingsregime was protest gerezen bij de Australische bevolking. Premier Scott Morrison beklemtoonde dat de sportvedette geen voorkeursbehandeling zou krijgen. Djokovic verblijft nu op bevel van de Australische overheid in Park Hotel in Melbourne, een quarantainehotel. Fans en anti-vaxxers zijn hem ter plaatse al steun komen betuigen.

Ook de Servische president Aleksandar Vučić moeit zich met de zaak. “Onze autoriteiten nemen alle maatregelen om de intimidatie van de beste tennisser ter wereld in de kortst mogelijke periode te stoppen”, schrijft hij op Instagram.

Een rechter gaat zich maandag uitspreken over de kwestie. Als het verdict in het nadeel van Djokovic valt, kan hij nog de dag zelf het land uitgezet worden.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.