Dit zijn de twee advocaten die Trump selecteerde om hem door het impeachmentproces te loodsen; geen onbeschreven blaadjes

Toen vijf advocaten zaterdag besloten het verdedigingsteam van Donald Trump te verlaten – een week voor het impeachmentproces in de Senaat – moest de voormalige Amerikaanse president dringend op zoek naar vervanging. Gisteren maakte hij de namen van zijn nieuwe pleitbezorgers bekend. Beiden beschouwen ze de afzettingsprocedure als ongrondwettelijk.

De twee nieuwe advocaten van Trump zijn Bruce Castor, een voormalige procureur uit Pennsylvania, en David Schoen, die regelmatig op televisie verschijnt als juridische commentator. Het impeachmentproces van de voormalige Amerikaanse president begint volgende week.

Ter herinnering: deze afzettingsprocedure werd opgestart omdat Trump ervan wordt beschuldigd zijn aanhangers aan te zetten tot geweld – ’tot opstand’, om precies te zijn – op 6 januari, wat leidde tot de bestorming van het Capitool.

Castor weigerde om Cosby te vervolgen

Bruce Castor was openbaar aanklager in Montgomery County, Pennsylvania tussen 2000 en 2008. Zijn passage bleef er niet onbesproken: in 2005 weigerde hij om Bill Cosby te vervolgen. De acteur werd ervan beschuldigd zijn sportcoach aangerand te hebben in zijn huis.

Nadien meldden enkele tientallen andere vrouwen dat ook zij het slachtoffer waren van Cosby. Uiteindelijk werd de acteur in 2018 schuldig bevonden in de zaak die Castor dertien jaar eerder ontweek. De ster van The Cosby Show kreeg een effectieve celstraf van drie tot tien jaar. Eind dit jaar kan hij dus in theorie voorwaardelijke vrijlating aanvragen.

Achteraf zei Castor dat hij vond dat Cosby had moeten worden vervolgd, maar dat hij niet over voldoende elementen beschikte om het te bewijzen.

Schoen ontmoette Epstein vlak voor zijn dood

David Schoen is voorzitter van de subcommissie criminele rechtspraak van de American Bar Association (ABA), ’s werelds grootste orde van advocaten. Daarnaast is hij een vaste klant in de televisiestudio’s van conservatieve praatprogramma’s.

Hij heeft al langer goede connecties met de Trump-clan. Zo zou hij in 2020 Roger Stone gaan verdedigen, een goede vriend van de voormalige president en een belangrijke speler in diens eerste verkiezingscampagne. De flamboyante Stone werd in 2019 gearresteerd als onderdeel van het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller, bijgenaamd Russiagate. Stone was veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf wegens liegen in het Congres en manipulatie van getuigen. Hij rekende op Schoen om hem in hoger beroep te verdedigen. Toen Trump besloot gratie te verlenen aan zijn veroordeelde vriend, ging het beroep uiteindelijk niet door.

Van Schoen is ook bekend dat hij Jeffrey Epstein ontmoette, een paar dagen voordat die laatste zelfmoord pleegde in zijn gevangeniscel. Volgens de advocaat heeft de voormalige zakenman, beschuldigd van meervoudig seksueel misbruik en kinderhandel, geen zelfmoord gepleegd. Epstein vroeg hem naar verluidt om hem te verdedigen tijdens zijn toekomstige proces.

Herhalen ze de beschuldigingen van verkiezingsfraude?

Trump verloor de steun van vijf topadvocaten omdat ze weigerden om op zijn vraag de beschuldigingen van verkiezingsfraude te herhalen. Hun strategie was eerder om erop te hameren dat een impeachment van een president die niet meer zetelt ongrondwettelijk is.

Castor en Schoen nemen nu de leiding over van het verdedigingsteam van de ex-president, ook zij zijn van mening dat deze afzettingsprocedure geen grondwettelijke basis heeft. Of ze Trump zullen steunen in zijn beschuldigingen van verkiezingsfraude is niet bekend.

‘Ik beschouw het als een voorrecht om de 45e president te vertegenwoordigen. De kracht van onze grondwet wordt op de proef gesteld als nooit tevoren in onze geschiedenis. Ze is sterk en veerkrachtig. Het is een document geschreven om de tand des tijds te doorstaan, het zal het nu ook halen van de partijdigheid in dit proces’, zei Castor bij zijn aantreden tegen de verzamelde pers. Ook Schoen benadrukte dat het een eer was om de 45e president, Donald J. Trump, en de grondwet van de Verenigde Staten te vertegenwoordigen.

Veroordeling is onwaarschijnlijk

Om Trump officieel af te zetten, en zo te verhinderen dat hij nog een politiek ambt mag uitoefenen, is een bijzondere meerderheid in de Senaat nodig. Twee derde van de senatoren moet ervoor stemmen, dus 17 Republikeinen moeten ingaan tegen hun voormalige president en partijleider. Tot nog toe hebben slechts 5 Republikeinse senatoren aangegeven dat ze een dissidente stem zullen uitbrengen.

Wat wel mogelijk is, is dat een motie van wantrouwen goedgekeurd wordt. Dat is een veel minder harde veroordeling, en daarvoor zijn slechts 10 Republikeinse stemmen nodig. Dat ligt volgens waarnemers binnen de mogelijkheden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20