Trump verliest belangrijkste advocaten een week voor impeachmentproces in Senaat begint

Twee topadvocaten hebben laten weten dat ze Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten (VS), niet langer zullen verdedigen tijdens de afzettingsprocedure in het Senaat. Daarmee hebben al vijf advocaten het team van Trump verlaten. Volgende week start zijn afzettingsprocedure.

Butch Bowers, het hoofd van het advocatenteam van Trump, heeft zaterdag zijn vertrek aangekondigd. Ook topadvocate Deborah Barbier stapte op. De beslissing zou met wederzijds goedvinden zijn genomen. In totaal hebben al vijf advocaten de handdoek in de ring gegooid, waaronder ook Josh Howard, Johnny Grasser en Greg Harris.

Start afzettingsprocedure

Het plotse vertrek van de advocaten komt wel zeer ongelegen voor de voormalige president. Volgende week start immers het impeachmentproces tegen Trump. Op 9 februari moet Trump zich onder meer verantwoorden waarom hij zijn aanhangers heeft opgehitst om het Capitool te bestormen.

De advocaten zouden het team van Trump verlaten hebben omdat ze niet akkoord gaan met de weg die de Republikein wil inslaan. Zo zou hij aan zijn advocaten gevraagd hebben om zich voornamelijk toe te spitsen op het feit dat de presidentsverkiezingen vervalst waren. Trump blijft ervan overtuigd dat de verkiezingen van hem gestolen zijn.

Zijn advocaten daarentegen willen pleiten dat het afzettingsproces niet grondwettelijk is. Volgens hen is zo’n procedure niet meer nodig omdat Trump geen president meer is. Dat is ook de overtuiging van een meerderheid van de Republikeinse senatoren.

Bezwaarschrift

De Republikeinse senator Rand Paul heeft nog een poging gedaan om het proces een halt toe te roepen door een bezwaar tegen de afzettingsprocedure in te dienen. Die werd uiteindelijk weggestemd met 55 stemmen tegen, waaronder 5 Republikeinen, en 45 stemmen voor.

Het is de tweede keer dat een afzettingsprocedure tegen Trump aan de gang is. Een eerder impeachmentprocedure strandde in 2019 in het Senaat waar een meerderheid van de Republikeinen zetelde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20