Republikeinen sluiten de rangen rond Trump in impeachmentprocedure

In een procedurele stemming stemden 45 van de 50 Republikeinen in de Senaat tegen het beginnen van een impeachmentproces, met als argument dat de Senaat geen voormalige president kan berechten. Dat toont aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Trump veroordeeld wordt voor zijn rol in de bestorming van het Capitool.

Slechts 5 republikeinen hebben samen met de Democratische fractie in de Amerikaanse Senaat gestemd om het impeachmentproces te laten beginnen.

Politieke toekomst op het spel

Donald Trump heeft een tweede impeachmentproces aan zijn been wegens het ophitsen van een menigte aanhangers die het Capitool bestormden. Het ging om een mislukte poging om het Congres te dwingen om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden ongedaan te maken. Als hij veroordeeld wordt kan hij al zijn rechten verliezen om ooit nog een politieke functie te ambiëren.

Na de ongeziene rellen in het Amerikaanse parlementsgebouw, waarbij vijf doden vielen, waren veel Republikeinse politici zo verontwaardigd dat het even leek alsof de Republikeinse partij zich tegen zijn disruptieve leider zou kunnen keren.

Zelfs de nummer twee van de partij Mitch McConnell liet de deur open voor een veroordeling van Trump. Op zijn laatste dag als Senaatsleider zei hij dat de bende aanhangers van de toenmalige president ‘leugens werden gevoed’ en dat ze werden ‘opgehitst door de president’ voorafgaand aan de onlusten van 6 januari.

De bocht van de verontwaardigden

Maar de meeste ‘verontwaardigden’ hebben dus blijkbaar hun kar al gekeerd. Ook McConnell stemde ervoor om het proces af te breken, omdat het ‘ongrondwettelijk’ zou zijn om een afgetreden president te veroordelen via een impeachmentprocedure.

Aangezien een veroordeling een tweederdemeerderheid vereist, en er dus 17 Republikeinen dissident zouden moeten stemmen, is het nu al duidelijk dat Trump weinig te vrezen heeft van zijn tweede impeachmentproces.

Het proces zal beginnen in de week van 8 februari.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20