Republikeinse Senaatsleider zou impeachment Trump aanmoedigen, om zo ‘partij te zuiveren van Trump’

De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell – Isopix

Mitch McConnell vindt het terecht dat Trump een tweede impeachmentprocedure aan zijn been heeft, op grond van zijn betrokkenheid in de dodelijke opstand aan het Capitool. De aftredende Senaatsleider zou zelfs blij zijn dat de Democraten aansturen op zijn afzetting. Dat heeft de prominente Republikein volgens The New York Times aan ingewijden gezegd, en wordt bevestigd door CNN.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal later vandaag stemmen om Trump een tweede maal te ‘impeachen’, wegens ‘aanzetten tot geweld tegen het land’. Dat is een soort van inbeschuldigingstelling. Daarna volgt er dan een proces in de Senaat, waarbij Trump eventueel kan worden afgezet.

Het Huis van Afgevaardigden zal zonder twijfel voor impeachment stemmen. In de Senaat is er echter een bijzondere meerderheid nodig. Dat er voldoende Republikeinse Senatoren tegen ‘hun president’ zullen stemmen is onwaarschijnlijk, maar deze keer niet volledig uitgesloten.

Afvallige Republikeinen

Er komen steeds meer berichten binnen over Republikeinen die Trump afvallen. Zo zou McConnell, na Trump de belangrijkste Republikein, de afzettingsprocedure op initiatief van de Democraten aanmoedigen. Omdat het daarna ‘makkelijker zou zijn om de partij te zuiveren’ van sloopkogel Trump. De Senaat kan er namelijk voor zorgen dat Trump geen politiek ambt meer mag ambiëren als hij wordt afgezet na impeachment.

Er zijn al langer aanwijzingen dat McConnell het Trumpisme achter zich wil laten. Hij en de president hebben elkaar niet gesproken sinds de Senaatsleider midden december zei dat hij Biden zou erkennen als de volgende president. McConnell zou Trump ook verwijten dat hun partij de meerderheid in de Senaat is verloren. Waarom zouden Republikeinen gaan stemmen in de cruciale Senaatsverkiezingen in Georgia, als de president bij hoog en bij laag beweert dat de stembusgang vervalst is?

McConnell heeft volgens The New York Times wel nog niet aangegeven of hij daadwerkelijk zelf voor een afzetting zou stemmen. Dat hebben verschillende Republikeinse Congresleden wel al gedaan in Amerikaanse media. Ongeveer 25 Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben al gezegd dat ze voor impeachment zullen stemmen.

Ondanks de aantoonbare daden van nepotisme en racisme, ondanks de polarisering die Trump in een al zeer verdeeld land enorm aanwakkerde – wat afgelopen woensdag culmineerde in vijf doden op de trappen van het Capitool – hebben de Republikeinen hem vier jaar lang geen strobreed in de weg gelegd. Of nu snel het zinkend schip verlaten hun imago van fatsoenlijke conservatieve partij kan herstellen, zal nog moeten blijken. Amerika is immers het land van ongekende mogelijkheden.