Dit zijn de 5 rijkste Nederlanders

Het Nederlandse tijdschrift Quote presenteerde maandagavond de jongste editie van de Quote 500, de lijst van 500 meest vermogende Nederlanders.

De 500 rijkste Nederlanders, waaronder 45 miljardairs, klokken af op een opgeteld vermogen van 219,6 miljard euro. Om in de lijst opgenomen te worden, moet je minimaal 110 miljoen euro bezitten. Opvallend is de opmars van de fintech-ondernemers, zoals de stichters van de financiële spelers Adyen, Mollie en Bunq. Ook enkele bekende namen, zoals DJ Tiësto (170 miljoen euro) of voetbalmakelaar Mino Raiola (200 miljoen euro), halen de lijst.

DJ Tiësto – Isopix

Maar ondanks de opkomst van de nieuwe generatie tech-ondernemers, blijft de top vijf uit gevestigde waarden bestaan, met een koploper die al jarenlang ver voor de rest voorop rijdt.

5. Ralph Sonnenberg (Luxaflex): 3,6 miljard euro

Op plaats vijf van de Quote 500 staat de 87-jarige Ralph Sonnenberg. Hij is de uitvoerend voorzitter van raambekledingsreus Hunter Douglas, goed voor 23.000 werknemers. Het bedrijf, dat bij het grote publiek vooral bekend is van de Luxaflex-rolgordijnen, werd door zijn vader opgericht.

4. Gérita en Inge Wessels: 4,3 miljard euro

De zussen Gérita en Inge Wessels danken hun vermogen vooral aan hun vader, de legendarische ondernemer Dik Wessels die in 2017 overleed. Hij deed het familiale bouwbedrijf VolkerWessels fors groeien. Vandaag telt de groep, die ook internationaal actief is, liefst 130 lokale werkmaatschappijen.

3. Frits Goldschmeding (Randstad): 5,6 miljard euro

De naam Goldschmeding mag dan al niet meteen een belletje doen rinkelen, het bedrijf dat hij oprichtte wel: uitzendkantoor en rekruteringsbedrijf Randstad. De inmiddels 88-jarige Frits Goldschmeding richtte de voorloper van Randstad op in 1960, onder de naam Uitzendbureau Amstelveen. Al in 1965 lanceert hij de eerste activiteiten in België. Bij de vorige editie stond hij nog op de tweede plaats, nu staat hij een trapje lager.

2. Remon Vos (Oost-Europees vastgoed): 5,7 miljard euro

De Groningse ondernemer Remon Vos is een snelle stijger in de Quote 500. Hij werd rijk dankzij zijn vastgoedbedrijf CTP, dat bedrijfshallen en magazijnen bouwt in Oost-Europa. De selfmade man waagde dertig jaar geleden als twintiger de stap naar Tsjechië en bouwt sindsdien zijn logistieke groep stelselmatig uit. Het bedrijf trok eerder dit jaar naar de beurs van Amsterdam.

1. Charlene de Carvalho-Heineken: 13,5 miljard euro

Al sinds 2017 voert Charlene de Carvalho-Heineken onbedreigd de Quote 500-lijst aan. Zij is de dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken. Haar vermogen wordt geschat op 13,5 miljard euro, of ruim 11 procent meer dan een jaar eerder. De grootaandeelhouder van Heineken mijdt doorgaans de spotlights, maar maakte een uitzondering voor de F1-wedstrijd in Zandvoort, die door de biergigant gesponsord was. Ze verscheen naast Verstappen en co op het podium.

Charlene de Carvalho-Heineken naast het podium van de F1-race in Zandvoort – Isopix

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20