Gevulde kalkoen en de middernachtmis zijn wel heel brave kerstgewoonten, vergeleken met de rest van de wereld. In Groenland staat sushi van walvisvel op het menu, terwijl de Venezolanen op rolschaatsen naar de kerk trekken.
Uitwerpselen troef in SPANJE
In Catalonië schuift een vrolijk figuurtje in de dagen voor kerst mee aan tafel: Caga Tio ofwel Tio de Nadal. Dit kleine poppetje gemaakt van een uitgeholde boomstam, wordt door de Catalanen gevoed met snoepgoed en noten. Op kerstavond slaan kinderen met stokjes op het achterste deel van Tio, zodat het lijkt alsof hij het snoepgoed via de natuurlijke weg van zijn ‘darmstelsel’ er weer laat uitkomen (‘cagar’ betekent in het Spaans zoveel als het grofgebekte ‘schijten’, ‘tio’ is Spaans voor oom). Op kerstdag wordt het boomstronkje traditioneel verbrand in het haardvuur.

In andere delen van Spanje is de ‘caganer’ één van de onmisbare protagonisten in de kerststal. Het beeldje van een herderachtig figuur met de broek op de enkels die zijn gevoeg doet, wordt ergens bij wijze van guitige knipoog aan het christelijke tafereel toegevoegd.

Sinterklaas wordt duivel in CENTRAAL EUROPA
In enkele Midden-Europese landen – vooral Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Slovenië – is de nacht van 6 december de spreekwoordelijke nightmare before christmas. In plaats van de goedheilig man Sinterklaas, verschijnt dan het mythische monster Krampus. Volgens de overgeleverde legende dwaalt de duivelse, gehoornde demoon die nacht door de straten om de bevolking schrik aan te jagen.

Zwemmende karpers in de badkamer in TSJECHIË
Bij de Tsjechen staat er geen gevulde kalkoen op het menu op kerstavond. Op 24 december eten zij traditioneel karper met een aardappelsalade. Vele Tsjechen kopen de vis enkele dagen op voorhand en laten die nog een tijdje zwemmen in de badkuip tot hij op de bewuste avond op de borden beland. Dat laatste in dode toestand weliswaar, voor wie daar aan zou twijfelen.
Walvissushi en gefermenteerde vogels in GROENLAND
Als Trump zou weten wat de Groenlanders traditioneel doen met kerst, had hij misschien twee keer nagedacht voor hij verkondigde het land van Denemarken te willen kopen. Muktuk is één van de delicatessen die ze in Groenland eten, wat zoveel betekent als rauw walvisvel met een portie blubber. Beschouw het als de Groenlandse variant van sushi. Een andere delicatesse is kiviak, een kleine dode vogel, ingewikkeld in zeehondenhuid, die enkele maanden in de grond wordt gegraven tot hij begint te fermenteren. En zoals het woord delicatesse doet vermoeden, wordt die daarna wel degelijk opgegeten.

‘Feestmaal’ bij KFC in JAPAN
In Japan speelt de kip een hoofdrol bij de feestdagen, maar met eeuwenoude traditie heeft dat weinig te maken. Het is namelijk de weinig authentieke Kentucky Fried Chicken van de gelijknamige fastfoodketen die met kerst vaak op de Japanse borden belandt. De traditie startte in de jaren zeventig van vorige eeuw, toen de keten zelf in Japan promootte om de kip te eten met kerst. KFC wordt met kerst zo overspoeld door hongerige klanten in Japan, dat ze rond die periode zelfs reservaties aannemen.
Geitengekte in SCANDINAVIË
In sommige delen van Scandinavië is de Yule Geit het symbool van kerstmis. Op stadspleinen worden grote geiten uit stro gebouwd, kinderen verkleden zich als geitjes en overal in de straten zijn afbeeldingen van geiten te zien. De traditie is waarschijnlijk afkomstig uit een soort prechristelijke mythologie.

Op rolschaatsen naar de kerk in VENEZUELA
In de Venezolaanse hoofdstad Caracás is er maar één feestelijke manier om naar de kerk te trekken op kerstdag: op rolschaatsen, bij voorkeur verkleed in een kerstmanoutfit. Waar de oorsprong van deze vreemde traditie precies ligt is niet geheel duidelijk, maar Jezus zou er waarschijnlijk niet echt bezwaar tegen hebben.