Dit zijn de grootste financiële centra in de wereld

New York blijft het grootste financiële centrum ter wereld, leert de Global Financial Centres Index, een ranglijst die twee keer per jaar een update krijgt. In Azië zien we wel een opvallende verschuiving in vergelijking met de vorige ranglijst. Hongkong moet in dat werelddeel de troon afstaan aan Singapore.

Global Financial Centres Index is een samenwerking tussen de denktanks Z/Yen en China Development Institute. Zij onderzoeken al zestien jaar de evolutie in de financiële centra wereldwijd. Ze houden daarvoor een index bij die twee keer per jaar een update krijgt.

New York blijft het grootste financiële centrum ter wereld

Uit die index blijkt dat New York het grootste financiële centrum ter wereld is en blijft, gevolgd door Londen. Singapore is de nieuwe nummer 3 en is meteen ook het grootste financiële centrum in Azië.

Hongkong valt daardoor uit de top 3, gehavend door strenge coronabeperkingen en een braindrain. Dat Terwijl Singapore verwacht dit jaar meer dan 4 miljoen bezoekers te verwelkomen, dankzij een reeks grote evenementen, zoals de ‘Forbes Global CEO’-conferentie en de Grand Prix van Singapore.

Andere opvallende bevindingen

In de Global Financial Centres Index vallen nog andere bevindingen op (met dank aan Bloomberg):

 • Parijs verovert opnieuw een plek in de top 10
 • Door de oorlog in Oekraïne zakt Moskou 22 plaatsen in de rangschikking, waardoor het nu op de 73ste plaats staat. St. Petersburg staat op 114e plaats. Dat is 17 plaatsen lager dan bij de vorige index.
 • Het Australische Sydney schiet tien plaatsen omhoog, waardoor het nu op 13e plaats staat.
 • Dubai en Abu Dhabi blijven de grootste financiële centra van het Midden-Oosten. Die twee steden staan op respectievelijk de 17e en 32ste plaats in Global Financial Centres Index.

De top 10

Dit is de top 10 van de Global Financial Centres Index:

 1. New York – Verenigde Staten
 2. Londen – het Verenigd Koninkrijk
 3. Singapore
 4. Hongkong
 5. San Francisco – Verenigde Staten
 6. Shanghai – China
 7. Los Angeles – Verenigde Staten
 8. Peking – China
 9. Shenzhen – China
 10. Parijs – Frankrijk

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20