Dit zijn de eerste Belgische namen die opduiken in de Pandora Papers

De Tijd, Knack en Le Soir publiceerden maandag de Pandora Papers. Daaruit bleek dat er maar liefst 29.000 mensen wereldwijd een belastingconstructie hebben opgezet in een belastingparadijs, waaronder 1.217 Belgen. De eerste namen van die Belgen zijn nu bekendgemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks de verplichting om buitenlandse constructies aan te geven, zijn er nog heel wat Belgen die dat niet doen. Dat blijkt uit de Pandora Papers, waarin documenten zijn gelekt van 14 kantoren die zulke constructies opzetten in belastingparadijzen.

Uit de documenten die het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) deelde met Knack, Le Soir en De Tijd blijkt onder meer dat meerdere Solvay-families constructies hebben opgezet in allerhande belastingparadijzen, zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden.

De Solvay-families

De Solvay-families die opduiken in de Pandora Papers, zoals Aubertin, de Laguiche en de Wangen de Geroldseck Aux Vosges, zijn allemaal nazaten van de broers Alfred en Ernest Solvay. Sommige familieleden die betrokken waren bij de constructies in belastingparadijzen bekleedden vroeger hoge functies in de chemiegroep. Ze hebben samen honderdduizenden Solvay-aandelen, die tientallen miljoenen euro’s waard zijn, ondergebracht in een reeks postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daar betaal je onder andere geen belastingen op de dividenden die er toestromen, terwijl je in ons land 30 procent roerende voorheffing betaalt.

In een reactie aan De Tijd laat Bernard de Laguiche, die tussen 1987 en 2013 werkte voor Solvay, waarvan de laatste zeven jaar als financieel directeur, weten dat hij al zijn transacties met Solvay- en Solvac-aandelen heeft aangegeven als de wet dat vereiste. “In tegenstelling tot wat sommigen denken, kan het gebruik van offshorevennootschappen of -trusts vooral zijn ingegeven door hun flexibiliteit en omwille van persoonlijke veiligheid en de veiligheid van kinderen. Ik heb die niet opgezet om belastingredenen en heb er ook geen belastingvoordeel uit gehaald”, klinkt het.

Namen uit de financiële wereld

Voorts duiken er in de gelekte documenten ook Belgische namen op uit de financiële wereld. Guy de Selliers de Moranville, vicevoorzitter van de verzekeringsgroep Ageas is daar één van. Hij werd in 2017 aandeelhouder van Milazzo Properties Holdings Limited op de Britse Maagdeneilanden. Een jaar later trad De Selliers de Moranville aan als directeur van de offshore. Volgens de documenten was in het bedrijf ‘residentieel vastgoed’ ondergebracht met een waarde van 4,5 miljoen Britse pond.

In een reactie aan Knack bevestigt de man dat hij de constructie had opgezet om een huis in Engeland te kopen. Hij zegt daarbij dat hij geen Belgische belastingplichtige is, maar een Brits belastingplichtige met een zogenaamd non-domiciled statuut.

KBC-bestuurder Theo Roussis trad in 1999 aan als directeur van Polymed Limited op de Britse Maagdeneilanden. Hij zou die functie behouden hebben tot zeker eind 2013. Marc Blanpain, ex-topman van de Generale Bank, is dan weer sinds 2013 directeur van Eyes Investments Limited, eveneens een constructie op de Britse Maagdeneilanden.

Xavier Van Campenhout, de voormalige ceo van Petercam, wordt eveneens vermeld in de Pandora Papers. Uit de gelekte documenten blijkt dat hij hielp bij een trust in Nieuw-Zeeland van een adellijke familie. Die trust heeft dan ook niets te maken met zijn persoonlijke vermogen.

Topmannen Dexia en VRT

Ook de voormalige ceo van Dexia Wouter Devriendt en de vroegere topman bij VRT Paul Lambrechts worden vermeld in de Pandora Papers. Zij hebben in de periode 2010-2013 elk voor zowat 20.000 dollar aan aandelen gekocht in Candace Management Limited, in 2002 opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Die offshore is op zijn beurt (mede)aandeelhouder van African Spirit in Mauritius, dat eigenaar is van Asilia Africa. Dat is de holding van Asilia-safariparken in Kenia, Zuid-Afrika en Tanzania. 

Barend Van den Brande, zoon van de voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande, heeft via een offshore op de Britse Maagdeneilanden met zijn techfonds Hummingbird Ventures II in 2013 kapitaal geïnvesteerd in Souqalmal, een prijsvergelijkingswebsite in de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederlandse minister

Tot slot duikt er ook een opvallende naam van bij onze noorderburen op in de Pandora Papers: Wopke Hoekstra. Hij is namelijk de Nederlandse minister van Financiën en heeft zelf altijd een strijd gevoerd tegen belastingparadijzen. Uit de documenten blijkt wel dat hij een belang had in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden voor hij minister werd. Hij investeerde daarmee in dezelfde safariparken als Lambrechts.

Lees ook:

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20