Gerechtelijk onderzoek naar rol Dexia in Panama Papers is een lege doos

Het gerechtelijk onderzoek naar de Panamaconstructies die Dexia jarenlang vanuit Luxemburg organiseerde voor Belgische klanten is op niets uitgedraaid. De Brusselse onderzoeksrechter kreeg geen medewerking van Luxemburg. Dat schrijft De Tijd op zaterdag.

De Tijd, Knack en Le Soir konden in april 2016 onthullen hoe jarenlang zwart geld en inkomsten van Belgen op rekeningen bij Dexia Banque Internationale à Luxembourg (BIL) waren verborgen gehouden voor de fiscus en het gerecht. Dat gebeurde door ze op naam te zetten van postbusvennootschappen die Experta Corporate & Trust Services, een gespecialiseerd Luxemburgs kantoor dat jarenlang deel uitmaakte van de groep Dexia, als een scherm had laten opzetten in Panama en op de Britse Maagdeneilanden.

Geen medewerking van Luxemburg

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise richtte een verzoek aan de Luxemburgse autoriteiten om zijn speurders de toestemming te geven de nodige gegevens te verzamelen bij het Luxemburgse Experta, dat intussen is omgedoopt tot BIL Fund Corporate Services. Tot grote ergernis van de onderzoeksrechter botste hij in het Groothertogdom op een muur, ondanks de samenwerkingsverdragen die ons buurland afsloot om witwaspraktijken te helpen onderzoeken.

Volgens Luxemburg ging het echter om een ‘fishing expedition’, een onderzoek zonder precies doelwit, die het Groothertogdom niet kon toelaten. Nadat ook Panama niet had meegewerkt, moest Claise de handdoek in de ring gooien en het dossier weer aan het Brusselse parket bezorgen.

Bron: Belga

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20