Dit wordt de jongste Amerikaanse in de ruimte, na gevecht tegen botkanker

Hayley Arceneaux, die op 10-jarige leeftijd botkanker overwon, zal een van de vier passagiers zijn aan boord van een SpaceX Falcon 9 raket die eind dit jaar opstijgt vanuit Florida. Ze zal daarmee de jongste Amerikaanse in de ruimte ooit worden. 

Het St. Jude kinderziekenhuis in Tennessee en de Amerikaanse miljardair Jared Isaacman selecteerden Arceneaux voor een reis naar de ruimte in een SpaceX-capsule in het kader van een inzamelingsactie. De 29-jarige vrouw is een voormalige kankerpatiënte in het St. Jude ziekenhuis, waar ze nu werkt als doktersassistente. 

Arceneaux zal tijdens haar tripje de jongste Amerikaanse in de ruimte ooit worden – de huidige recordhouder is NASA-astronaut Sally Ride en was twee jaar ouder – wanneer ze deze herfst gelanceerd wordt samen met Isaacman en nog twee anderen. Het wordt de eerste bemande missie rond de aarde zonder een professionele astronaut aan boord. 

In januari kondigde Isaacman, een 38-jarige miljardair, aan dat hij vier zitjes had gekocht voor de SpaceX-vlucht. Hij gaf er twee aan het St. Jude ziekenhuis in Memphis, dat gratis kinderen behandelt en geneesmiddelen ontwikkelt tegen kinderkanker en andere ziekten.

‘Mijn gevecht met kanker heeft me echt voorbereid op de ruimtevaart’, zei Arceneaux in een interview met de Associated Press. ‘Het maakte me sterk, maar ik denk ook dat het me echt geleerd heeft om het onverwachte te verwachten.’

Eerste met een prothese

Bovendien zal Arceneaux de eerste zijn die gelanceerd wordt met een prothese. Toen ze 10 was, werd haar knie vervangen en kreeg ze een titanium prothese in haar linkerbeen tijdens een operatie in St. Jude. Hoewel ze nog wat mank loopt, heeft ze van SpaceX de toestemming gekregen om plaats te nemen in de capsule. Ze zal dienen als de medisch verantwoordelijke van de bemanning.

Arceneaux wil naar eigen zeggen haar jonge patiënten en andere overlevenden van kanker laten zien dat ‘de hemel niet eens meer de limiet is.’ ‘Het zal zoveel voor deze kinderen betekenen om een overlevende in de ruimte te zien’, zegt ze.

Meer