Dit satellietbedrijf maakt elke dag foto’s van alle plekken op aarde

Het satellietbedrijf Planet Labs, opgericht door drie NASA-wetenschappers, trekt naar de beurs van New York en krijgt extra geld van Google. Vanuit de ruimte maakt het bedrijf haarscherpe foto’s van alle landmassa op aarde, inclusief oorlogsgebieden en militaire installaties.

In het nieuws: het aardobservatiebedrijf Planet Labs krijgt binnenkort een beursnotering in New York, via een fusie met het beursvehikel dMY IV. Dat is een zogeheten SPAC, een leeg beursfonds dat hoopt beloftevolle bedrijven te kunnen inpalmen. Planet Labs wordt gewaardeerd op 2,8 miljard dollar.

Niet zomaar een bedrijf. Planet Labs, dat zich kortweg Planet noemt, is de fotograaf van de hele wereld. De cijfers zijn om van te duizelen:

  • De zowat 200 satellieten maken meer dan 3 miljoen foto’s per dag van de landmassa op aarde, goed voor een dekking van 300 miljoen vierkante kilometer.
  • Dat komt neer op 25 terabyte aan data per dag.
  • Van elke locatie op de landmassa van de aarde beschikt het databedrijf intussen over 1.500 hogeresolutiefoto’s, wat historische vergelijkingen mogelijk maakt én een grondstof vormt voor toepassingen rond artificiële intelligentie.

Een schat aan informatie, ook voor spionage. Bedrijven en overheden kunnen zich op de dagelijkse datastroom abonneren. Planet zegt intussen ruim 600 klanten te hebben in 65 landen, samen goed voor ruim 100 miljoen dollar aan omzet in 2021. Het gaat vooral om de volgende sectoren:

  • Landbouwbedrijven om hun oogst te optimaliseren
  • Milieu-experts en geografen: om ontbossing in kaart te brengen en digitale kaarten te maken
  • Overheidsorganisaties om mogelijke bedreigingen op te sporen of om natuurrampen te bestrijden. Onderstaande foto’s geven een idee van hoe een recente raketlancering door Iran geanalyseerd werd met de hulp van de catalogus van Planet Labs.
Isopix

“Een van de belangrijkste bedrijven van zijn generatie.” Als onderdeel van de beursplannen pompen enkele grote investeerders 200 miljoen dollar vers geld in Planet Labs.

  • Het gaat onder meer om Google, dat al aandeelhouder was, en om Marc Benioff, de oprichter van softwarereus Salesforce en eigenaar van TIME Magazine. De geldschieters zijn ervan overtuigd dat het belang van aardobservatie alleen maar zal toenemen door de strijd tegen de opwarming van de aarde.
  • Volgens Niccolo de Masi, CEO of de beursschelp dMY IV, is Planet Labs “een van de belangrijkste bedrijven van zijn generatie. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20