Een wet die institutionele fondsen toestaat cryptomunten aan te houden, treedt in werking bij onze oosterburen. Persbureau Bloomberg berekende dat maar liefst 415 miljard dollar aan investeringen naar cryptovaluta’s zou kunnen vloeien nu de nieuwe wetten voor de Duitse Spezialfonds van kracht worden.
Vanaf 2 augustus 2021 mogen Duitse institutionele fondsen tot 20 procent van hun activa in cryptomunten aanhouden, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor een bredere mainstream-acceptatie van Bitcoin (BTC) en andere crypto-activa door de pensioenfondsen van het land.
Door de nieuwe wet worden de vaste investeringsregels gewijzigd voor Spezialfonds (“speciale” fondsen, je raadde het), die alleen toegankelijk zijn voor institutionele beleggers in pensioenfondsen en verzekeraars. Spezialfonds beheren momenteel ongeveer 2,1 biljoen dollar (2.100 miljard dollar), of 1,8 biljoen euro, aan activa.
Tim Kreutzmann, die werkt voor de Duitse vereniging van beleggingsfondsen BVI, vertelde aan Bloomberg dat de meeste fondsen aanvankelijk waarschijnlijk ver onder de 20 procent-grens zullen blijven: “Aan de ene kant hebben institutionele beleggers, zoals verzekeraars, strenge wettelijke eisen voor hun beleggingsstrategieën. En aan de andere kant moeten ze ook willen investeren in crypto.”
“Letterlijk al het geld zit daar”
De nieuwe regel, die begin juli werd aangenomen, illustreert een belangrijke evolutie in de manier waarop Duitse wetgevers digitale activa besturen. De Duitse federale financiële toezichthouder, beter bekend als BaFin, blijft aandringen op voorzichtigheid met betrekking tot beleggen in digitale activa. Tegelijkertijd moedigt de financiële waakhond blockchain-innovatie in het land aan.
In totaal zullen ongeveer 4.000 bestaande beleggingsfondsen nu in aanmerking komen om te investeren in Bitcoin en andere crypto-activa, vertelde Sven Hildebrandt, CEO van het in Duitsland gevestigde Distributed Ledger Consulting (DLC) aan Decrypt.
“Dit is verdomd groot nieuws! Voor de cryptowereld en de fondslocatie Duitsland is dit een enorme stap. We hebben het over het grootste investeringsvehikel, dat we in Duitsland hebben – letterlijk al het geld zit daar. Momenteel investeren deze Spezialfonds 0 procent in cryptomunten, simpelweg omdat het niet is toegestaan. Wanneer de nieuwe regelgeving van kracht wordt, is ineens 20 procent toegestaan. Natuurlijk zal dat niet van de ene op de andere dag binnenstromen, maar als de Spezialfonds zelfs maar 1 procent in cryptomunten zouden beleggen, zou de impact op de crypto-industrie enorm zijn.”
Duitsland is in 2019 voor het eerst begonnen met een uitgebreide blockchainstrategie, waarbij 44 adoptiemaatregelen worden bevorderd die eind 2021 gerealiseerd moeten zijn. De nieuwe aanpak van blockchain en cryptovaluta’s introduceerde ook maatregelen die het voor beleggers gemakkelijker zouden maken om toegang te krijgen tot digitale investeringen.
ETP’s
De natie is ook een toonaangevende markt geworden voor cryptocurrency exchange-traded products, of ETP’s, waaronder de ETF’s of trackers.
- Dit zijn een vorm van financiële instrumenten die gedurende de dag worden verhandeld op nationale beurzen en blootgesteld zijn aan cryptovaluta’s.
- Elk ETP heeft een benchmark-index die het probeert te volgen.
- Er zijn ook ETP’s die exotische en gespecialiseerde benchmark-indexen volgen, zoals sectorspecifieke aandelen die een hoog dividend uitkeren.
- Cryptosite Cointelegraph meldde dat de uitgever van beleggingsproducten 21Shares een partnerschap is aangegaan met de Duitse directe bank Comdirect om cryptogerichte ETP’s aan bijna 3 miljoen klanten aan te bieden.
(evb)
Lees ook: