“Dit is vanaf nu ons leven”: Israël overweegt vierde dosis om varianten te bestrijden

Israël worstelt met een fors stijgend aantal gevallen van Covid-19 ondanks een indrukwekkende inentingscampagne. Een derde dosis wordt inmiddels al toegediend en een vierde kan volgend jaar volgen.

Israëliërs zouden om de vijf tot zes maanden een boostershot kunnen ontvangen om de verschillende coronavarianten te bestrijden, dat zegt Salman Zarka, de directeur van het Ziv Medical Center in Safed.

“Het virus is er en is hier om te blijven. Daarom moeten we ons ook voorbereiden voor een vierde injectie. Dit is vanaf nu ons leven, in golven (van het virus, red.)”, zei Zarka op het lokale radiostation Kan.

In augustus zei Zarka nog tegen de Times of Israel dat mensen zich moeten schrap zetten voor het ontvangen van meerdere doses die opgewassen zijn tegen varianten van het coronavirus.

“Als we iets geleerd hebben van de vierde besmettingsgolf, is het dat we de mogelijkheid van nieuwe golven door varianten, zoals die afkomstig uit Zuid-Amerika, niet kunnen uitsluiten”, zei hij.

0,2 procent van de bevolking besmet op één dag

Zarka voorziet dat Israël tegen het einde van 2021 en begin 2022 een nieuwe strategie ten aanzien van vaccins zal hanteren. “Als we kijken naar de afnemende effectiviteit van vaccins en achteruitgaande werking van antilichamen na enkele maanden, lijkt het erop dat we om het jaar, of om de zes maanden, een shot nodig zullen hebben”, meent Zarka.

Israël worstelt op dit moment met een vierde golf van het virus. Op 1 september werden er meer dan 20.000 besmettingen vastgesteld, bijna 0,2 procent van de totale bevolking in het land. Dat is het hoogste aantal gevallen dat ooit op één dag werd opgemeten in het land sinds de start van de pandemie.

Derde shot voor mensen ouder dan 12 jaar

Het toedienen van boostershots zou de bevolking beschermen tegen ernstige complicaties van Covid-19, menen onderzoekers.

Israël is daarom sinds juli begonnen met het inenten van mensen ouder dan 60 jaar. Volgens gegevens van de overheid zou dit wel degelijk geholpen hebben om het aantal hospitalisaties laag te houden. Het land is sindsdien begonnen met het toedienen van een derde shot aan iedereen die ouder dan 12 jaar is.

Sinds vorige week vrijdag kregen al 2,5 miljoen mensen in het land een derde shot. Wanneer een mogelijke vierde shot exact gepland staat, is ongeweten.

(am)

Lees ook: Boostershots werken goed tegen ernstige Covid-gevallen, blijkt uit Israëlische data

Meer