Dit aandeel is in een jaar tijd 100 procent gestegen; en volgens een analist zal het alleen blijven stijgen

Een van de best presterende Europese aandelen is sinds het begin van het jaar met 100 procent gestegen. Financieel analist Christoffer Wang Bjørnsen meent dat de stijging de komende jaren stratosferisch zou kunnen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Aandelen in halfgeleiders zijn in de loop van 2021 over de hele linie opgeveerd, nu de schaarste aan chips zich heeft uitgebreid naar de auto- en smartphonesector.

Nordic Semiconductor is met afstand het best presterende chipaandeel in Europa. Zakenzender CNBC sprak met een analist die het aandeel volgt over wat de oorzaak is van de bliksemsnelle stijging, en hoe het nu verder zou kunnen gaan.

  • Volgens Christoffer Wang Bjørnsen, financieel analist bij DNB Markets in Oslo, komt de exponentiële groei door een combinatie van unieke hardware, een veranderende productomgeving en een nieuw cellulair aanbod met laag stroomverbruik.
  • Nordic is het op drie na best presterende aandeel op de pan-Europese aandelenindex Stoxx 600 dit jaar.
    • Het Britse mediabedrijf Future staat op de eerste plaats, gevolgd door de Zweedse investeringsmaatschappij EQT en het biowetenschappelijke bedrijf AddLife, dat ook in Zweden is gevestigd.

Hardware

Bjørnsen zei dat DNB, de investeringsbank waarvoor hij werkt, in 2015 werd aangetrokken door het Nordic Semiconductor-verhaal vanwege het vermogen om kleine halfgeleiderchipsets met een laag stroomverbruik te produceren.

In toepassingen met beperkte afmetingen, zoals iPads, smartwatches of Apple TV-afstandsbedieningen, begon het Bjørnsen op te vallen dat één enkele, duurdere Nordic-chip in verschillende producten werd gebruikt. Voorheen waren aparte chips van andere chipmakers nodig voor Bluetooth-mogelijkheden en de centrale microcontroller.

“Eén enkele chip die een heleboel taken vervult waarvoor andere leveranciers je meerdere chips moeten verkopen, is behoorlijk krachtig,” klinkt het. Doordat het bedrijf dezelfde taken met één enkele chip kon uitvoeren, kon het de materiaalkosten verlagen en toch meer voor de chipset vragen.

Innovatie

Nordic heeft zich lange tijd gericht op Bluetooth-technologieën. Zo heeft het de afgelopen jaren zijn Thread-product ontwikkeld, dat het bedrijf een “betrouwbare, veilige en schaalbare manier om low-power-apparaten aan te sluiten” noemt.

Hoewel het bedrijf aanvankelijk aarzelde omdat er niet veel vraag was naar de technologie, zegt Bjørnsen dat Nordic in de afgelopen jaren gelijk had gekregen. Hij prijst het management van het bedrijf voor het consequent voorlopen op nieuwe ontwikkelingen binnen de markten.

“Dat heeft hen in staat gesteld om de belangrijkste leverancier te worden van deze draadloze chipsets voor Google en Apple, Samsung en Amazon, en de smartphone-toepassingen,” aldus Bjørnsen.

“Als je met het management en het middenkader praat, kun je zien dat niemand meer van draadloze technologie weet dan zij (…). Die kennis stelt hen in staat om de juiste technologieën bij elkaar te zoeken om in hun chipsets te integreren, ver voor op de concurrentie, en ik denk dat dat heel belangrijk is in sommige industrieën.”

Vooruitzichten aandelenkoers

In de winst over het tweede kwartaal meldde Nordic 4,6 miljoen dollar aan inkomsten voor zijn nieuwe cellulaire internet of things-divisie, een stijging van 289 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dit vormde echter slechts een fractie van de totale omzet van 147,6 miljoen dollar.

Het bedrijf bouwde ook een record orderboek op van 1,25 miljard dollar, dat zich uitstrekt tot 2022.

Het aandeel Nordic werd eind vorige week verhandeld tegen ongeveer 283 Noorse kroon (32,04 dollar), maar Bjørnsen verwacht dat het op korte termijn 350 kroon zal bereiken. Hij stelt echter dat de huidige waarderingen nog geen rekening houden met de zeven jaar van investeringen in nieuwe technologieën die op het punt staan vruchten af te werpen.

DNB schat tenslotte dat als slechts 10 procent van Nordics huidige Bluetooth-klanten de nieuwe cellulaire IOT-producten zouden kopen, de onderneming haar inkomstenbasis kan verdubbelen.

de dollarkoers van het aandeel op Euronext het voorbije jaar – bron: TradingView

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20