Digitale wereld is de vijand van het klimaat

Digitale wereld is de vijand van het klimaat
Het datacenter van Enegix, een van de grootste Bitcoin-mijnen ter wereld in Kazachstan (Meiramgul Kussainova/Anadolu Agency via Getty Images)

De digitale wereld is niet zo milieuvriendelijk als hij lijkt, met een enorme impact op energieverbruik en milieu.

In het nieuws. Dat de digitalisering een minimale impact heeft op het milieu is een misvatting. Deze realiteit confronteert ons met de verborgen ecologische voetafdruk van een steeds meer gedigitaliseerde economie, een cruciale overweging in de huidige klimaatdiscussie.

  • Wereldwijd zijn er ongeveer 35 miljard apparaten – waarvan 8,6 miljard smartphones – in gebruik, met een gemiddeld internetgebruik van 6 tot 7 uur per dag.
  • Vandaag zijn er tussen de 5.000 en 8.000 energieverslindende datacentra over de hele wereld, naast de onderwaterbekabeling die 30 keer de omtrek van de aarde vertegenwoordigt.

Groeipercentages rond de 7 à 10% per jaar

Zoom in. Twee cijfers vallen daarbij op:

  1. Volgens een recente studie verbruiken datacenters wereldwijd tussen 2 tot 3% van de totale elektriciteit, een aandeel dat naar verwachting 5% zal bereiken in 2025.
  2. De productie van digitale apparatuur, die veel water en mineralen verbruikt, is verantwoordelijk voor ongeveer 3% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.
  • De groeipercentages voor deze sectoren liggen rond de 7 tot 10% per jaar, aangedreven door technologische mijlpalen zoals de opkomst van cryptocurrencies en generatieve AI.
  • Het gebruik van digitale technologieën, zoals datacenters en cloud computing, heeft dus een aanzienlijke impact op het wereldwijde energieverbruik.

Ook een deel van de oplossing

Zoom out. Hoewel digitale technologieën, waaronder AI, aanzienlijke energie verbruiken, dragen ze ook bij aan energie-efficiëntie door optimalisatie van stromen, operationele tijden van apparatuur en het bevorderen van innovaties, zoals intelligente energienetwerken en het beheer van hernieuwbare energiebronnen.

  • De groei in energieverbruik door digitale technologieën gaat ook minder snel dan de groei in mobiele dataverbruik.

Samengevat. Hoewel digitale technologieën bijdragen aan energie-efficiëntie en innovatie, onthult hun groeiende rol in energieverbruik en broeikasgasemissies een kritieke uitdaging voor de klimaattransitie, waardoor de geloofwaardigheid van groene investeringen in de gedigitaliseerde, kapitalistische wereld vaak in twijfel wordt getrokken.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.