Amerikaans datacenter aangedreven door kernenergie: “Koolstofvrije, goedkope en betrouwbare elektriciteit”

“Belangrijke mijlpaal” voor het Amerikaanse bedrijf Cumulus Data: zijn eerste, aan de stroom van een kerncentrale gekoppelde datacenter is klaar om in gebruik te worden genomen.

Waarom is dit belangrijk?

Datacenters jagen de wereldwijde digitale economie aan. In het licht van de energietransitie is er voor deze stroomslurpende serverfaciliteiten een grote vraag naar koolstofarme energiebronnen, zoals nucleaire energie. Groot voordeel van atoomstroom is dat het een enorme energiedichtheid heeft: zo geeft een pellet kernbrandstof van amper 2,5 cm dezelfde hoeveelheid energie als 2,8 vaten olie, 1 ton steenkool en 481 kubieke meter aardgas.

“Energie-trilemma”

In het nieuws: Cumulus Data heeft een heuse datacenter-campus af in het noordoosten van de Amerikaanse staat Pennsylvania. De site wordt van stroom voorzien door een directe verbinding met de nabijgelegen ‘Susquehanna’-kerncentrale, die een vermogen van 2,5 gigawatt (GW) heeft. Dat meldt de industriesite World Nuclear News.

  • “Onze vlaggenschip datacenter-campus is klaar om zijn eerste huurder te verwelkomen en dit jaar van start te gaan met commerciële activiteiten”, stelt Cumulus-CEO Alex Hernandez in een verklaring.
  • Verder: “We kijken ernaar uit om hiermee het energie-’trilemma’, dat wij definiëren als de snel toenemende vraag naar koolstofvrije, goedkope en betrouwbare elektriciteit door datacenterklanten, op te lossen.”

Eerste in zijn soort

Ingezoomd: De firma zegt dat de 1200 hectare grote campus de eerste in zijn soort is in de VS.

  • De directe verbinding met de elektriciteitscentrale betekent dat er geen “bemiddeling door oude elektrische transmissie- en distributienetwerken” vereist is, stelt Cumulus.
  • Dat levert het bedrijf, dat eigendom is van de kerncentrale-exploitant Talen Energy, een aanzienlijke voorsprong op de concurrentie op.
  • Naar verwachting zullen op de locatie Bitcoin-mijnende en clouddiensten-uitvoerende computers aan het werk worden gezet.

Verder: Cumulus hoopt met het project een pionier te zijn op het gebied van datacenters met directe nucleaire verbinding, en mogelijkheden te onderzoeken om dat in andere regio’s van de VS te dupliceren.

Stroomslurpers

Uitgezoomd: De datacenterindustrie, die alleen al voor schijfopslag jaarlijks 8.000 GWh (8 miljoen MWh) verbruikt, is een van de grootste stroomslurpers ter wereld. Vermoedelijk zullen we de volgende jaren wel meer datacenters zien opduiken die worden voortgestuwd door kernenergie.

(nd)

Meer