Shell haakt af: CO2-compensaties die door bedrijven worden gekocht zijn weinig meer dan ‘gebakken lucht’

De Britse oliemultinational Shell voert ’s werelds grootste project af om CO2-compensaties te ontwikkelen. Dat zijn projecten die bedoeld zijn om de opwarmingseffecten van CO2-uitstoot tegen te gaan door bijvoorbeeld de financiering van bosbescherming of het planten van nieuwe bomen.

Waarom is dit belangrijk?

Grote bedrijven zijn fan van CO2-compensaties omdat ze de eigen CO2-uitstoot niet of amper beïnvloeden. Maar critici stellen dat compensaties een excuus zijn om maar door te gaan met CO2 uitstoten. Uit verschillende studie blijkt de inefficiëntie van het systeem. Compenseren blijft beter dan niets doen, maar verminderen is altijd beter dan compenseren.

In het nieuws. Oliereus Shell voert in alle stilte 's werelds grootste project af om CO2-compensaties te ontwikkelen.

  • CEO Wael Sawan presenteerde tijdens een investeerdersevenement in juni een bijgewerkte strategie voor de Europese oliemaatschappij, waarin kostenbesparingen en een focus op winstgevende activiteiten zoals olie en gas centraal stonden.
  • Even belangrijk was wat hij niet zei: geen enkele vermelding van het eerdere engagement van het bedrijf om jaarlijks tot 100 miljoe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.