Nu nog een digitale euro invoeren is “problematisch”, vindt Thomas Spaas

Ooit was de digitale euro hét redmiddel tegen te weinig inflatie. Nu een dergelijke munt invoeren, is een bijzonder slecht idee, vindt Thomas Spaas van advocatenkantoor Consysta. Aan Business AM legde hij uit dat ook de Europese lidstaten niet gewonnen zijn voor het idee.


Beluister hier het volledige interview met Thomas Spaas:


Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie wil nog altijd de digitale euro invoeren, maar door de veranderende maatschappij is dat niet zo'n goed idee. De traceerbaarheid wordt gezien als een probleem, en lidstaten zijn achterdochtig.
  • Spaas: “De naam is een beetje misleidend. De meeste euro’s die we vandaag kennen zijn al digitaal, ze staan op je bankrekening. Deze digitale euro is anders omdat hij werkt zonder banken. Het is een systeem dat rechtstreeks uitgaat van de Europese Centrale Bank. Het zou meer lijken op cash in je portefeuille, maar dan in digitale vorm. Er zou een manier komen om het te gebruiken als je geen internet hebt.”
  • “Men zag in de digitale euro een manier om de inflatie terug aan te wakkeren. Op dat moment was er te weinig inflatie volgens de meeste economen. Een spaarboekje kan moeilijk negatief gaan omdat de mensen dan hun geld zullen afhalen in cash. Op de digitale euro kan men op afstand een soort negatieve rente toepassen, geld wegnemen. Het andere voordeel was anti-witwas, alles ging traceerbaar worden.”
  • “Vandaag is de sfeer helemaal gekanteld. We hebben nu te veel inflatie. En er is nu ook meer achterdocht. Veel landen wantrouwen het. Slowakije heeft nog maar net in zijn grondwet gezet dat cash geld met briefjes en munten voor altijd mogelijk moet blijven”, geeft Spaas aan. “Op dit moment is alleen nog de Europese Commissie groot voorstander. En die legt dat nu voor aan de Raad van Ministers.”

Onbeperkte limieten

  • “Als ik jou betaal, dan hoef jij niet te weten waar dat geld daarvoor is geweest. Als we alles moeten traceren, dan zou de economie tot de stilstand komen. Het staat haaks op de verschillende doelstellingen die Europa zich gesteld heeft qua privacybescherming. Het is problematisch.”
  • “Elke Europeaan zou maar 3.000 digitale euro mogen aanhouden. Wie zegt dat dat het jaar erna geen 5.000 euro wordt? Zeker als onze banken nog eens in de problemen zouden komen, wie zegt dat het daarna niet onbeperkt wordt? Dus er is heel veel wantrouwen”, vat Spaas samen.

(nd)

Meer