De Belgische autoverdeler D’Ieteren heeft maandag een herstructurering van het aandeelhouderschap aangekondigd. Om die operatie te financieren gaat het bedrijf een superdividend uitkeren. Dat lijkt goed nieuws voor de aandeelhouders. Al zullen zij een aanzienlijk deel van de kapitaalopbrengsten in de staatskas zien verdwijnen.
In het nieuws: De familietak van CEO Nicolas D’Ieteren, gebundeld in de vennootschap Nayarit, koopt die van neef Olivier Périer, gebundeld in de holding SPDG, uit voor zo’n 2 miljard euro.
- De tak van D’Ieteren heeft niet voldoende kapitaal voorhanden om die overname te bekostigen. Daarom gaat het bedrijf dus een superdividend van maar liefst 74 euro uitkeren. Dat komt overeen met ongeveer 35 procent van de huidige aandelenkoers. Op het moment van dit schrijven wordt een aandeel van D’Ieteren voor 211 euro verhandeld.
- D’Ieteren zal het dividend betalen via zijn cashpositie van zo’n 850 miljoen euro. Daarnaast gaat het beursbedrijf 1 miljard euro schulden aan op holdingniveau. De helft daarvan wil het binnen twee jaar terugbetalen, de andere helft binnen vijf jaar.
- Een algemene vergadering begin november moet de uitkering goedkeuren.
Superdividend D’Ieteren spijst de staatskas
Opgemerkt: Bij de start van de handelsdag was een aandeel van de autoverdeler nog 226 euro waard. Beleggers reageren dus niet tevreden op de aankondiging.
- Ze beseffen namelijk dat ze een roerende voorheffing van 30 procent moeten betalen op de dividenden, waardoor ze netto 51,8 euro in handen zullen krijgen. De dag waarop de aandeelhouder niet langer recht heeft op het dividend – ook wel ex-dividend genoemd – zal de aandelenkoers normaliter met 74 euro dalen. Er verdwijnt immers 74 euro per aandeel uit de kas van D’Ieteren.
- “Kleine beleggers moeten 10 procent van de marktwaarde aan Vadertje Staat afgeven, niet echt waardecreërend”, verduidelijkt Gert Bakelants, hoofdredacteur van het blad De Belegger, tegenover De Tijd.
- Paul D’Hoore, financieel expert bij DPG Media, merkt in een gesprek met HLN.be op dat het voor kleine beleggers interessanter is als een bedrijf dergelijke operaties financiert met een lening bij de bank. “Het bedrijf zou dan het geld in kas houden en daarmee iets waardevols kunnen doen voor álle aandeelhouders, groot en klein. Zoals nóg een bedrijf aan hun investeringsportefeuille toevoegen”, klinkt het. D’Hoore sluit overigens niet uit dat op de ex-dividend-datum de koers met 80 of 85 euro kan dalen. Kans bestaat dat aandeelhouders tot dan zullen wachten om hun positie in D’Ieteren van de hand te doen.
- Terwijl kleine beleggers 30 procent van de kapitaalopbrengsten aan de staat moeten afstaan, gelden er voor grote belangen in vennootschappen andere fiscale spelregels.
- Wie geen roerende voorheffing wil betalen, kan overwegen om het aandeel van de hand te doen en na ex-dividend opnieuw te kopen. De positie van veel aandeelhouders zal momenteel groen kleuren. Zo is de koers van D’Ieteren in een jaar tijd met bijna 30 procent gestegen.
- Vergeet niet: In België betaal je momenteel geen belastingen op de gerealiseerde meerwaarden. Kans bestaat dat daar in de volgende regeerperiode verandering in komt. Federaal formateur Bart De Wever had namelijk een meerwaardebelasting voor aandelen opgenomen in zijn supernota. Momenteel is die van tafel verdwenen omdat MR tegen zo’n taks is.
- En dit: Indien je er toch voor kiest om het dividend op te strijken, kan je een deel van de roerende voorheffing recupereren via de personenbelasting. Voor het inkomstenjaar 2024 gaat het om maximaal 249,90 euro aan belastingen, wat neerkomt op 833 euro aan dividenden. Als je meerdere aandelen van D’Ieteren bezit, zal je snel dat plafondbedrag aantikken.
Terugblik: Het superdividend van D’Ieteren doet ons terugdenken aan dat van Exmar vorig jaar.
- Grootaandeelhouder Nicolas Saverys had toen kapitaal nodig om de gastankerrederij van de beurs te halen. Om die operatie te financieren liet hij Exmar een superdividend van 5,4 euro uitbetalen. De aandelenkoers schommelde toen rond 11 euro.
- Saverys is er bovendien niet in geslaagd om Exmar van de beurs te halen. Hij moest namelijk 95 procent van de aandeelhouders overtuigen om hun posities te verkopen. De teller bleef steken op iets meer dan 83 procent.