Die andere daling op de cryptomarkt: het aandeel van criminele activiteiten

Het percentage cryptotransacties dat gelinkt is aan fraude, hacking, en andere illegale activiteiten is aanzienlijk teruggelopen: in een rapport van Mastercard werd een afname met maar liefst 80 procent opgetekend.

“Hoewel de illegale crypto-activiteit in 2021 een veel grotere dollarwaarde vertegenwoordigt dan in voorgaande jaren, is het belangrijk op te merken dat ze blijft dalen als percentage van de totale activiteit”, wijst blockchain-analysebedrijf CipherTrace, een jonge dochteronderneming van betalingsgigant Mastercard, in zijn nieuwe ‘Crypto Crime’-rapport.

Voor de goede orde: de cryptomarkt was in november 2021 opgeklommen tot een wereldwijde kapitalisatie van 3.000 miljard dollar. Het percentage criminele activiteiten waarbij gebruik gemaakt werd van cryptomunten had dezelfde opwaartse trend moeten volgen. Het volume van de illegale transacties is echter van het al betrekkelijk marginale aandeel van 0,6 procent in 2020 naar 0,1 procent vorig jaar gegaan.

Niettemin dient worden opgemerkt dat het hier alleen over de bekende activiteiten gaat. En dat misdadigers hun modus operandi aanpassen. CipherTrace neemt opmerkelijke ontwikkelingen en trends waar die in het eerste kwartaal van 2022 bevestigd zijn: een toename van het aantal DeFi-hacks, witwasmodellen via NFT’s of zelfs ransomware met ‘dubbele afpersing’ (diefstal van gegevens en encryptie van gegevens).

Regelgeving als stimulans

Meer en meer regelgevende instanties zich over de kwestie hoe de industrie veiliger te maken. “De regeringen beginnen beslissende stappen te nemen om ervoor te zorgen dat deze ruimte niet alleen maar een modern Wilde Westen is”, valt in het rapport te lezen. Onder meer het uitvoerend bevel van de president van de VS wordt aangehaald, dat tot doel heeft digitale activa op verantwoorde wijze te ontwikkelen, onder meer door “illegale financiering te beperken”.

CipherTrace haalt ook de regelgevende werkzaamheden in Europa aan en wijst op het contrast tussen de aanpak van de EU en die van de VS. “Hoewel beide trachten een meer gereguleerd en vertrouwd ecosysteem voor digitale activa te bevorderen, richt het EU-voorstel zich meer op de kwestie van illegale activiteiten.”

Tenslotte toont de boete van 42 miljoen dollar die aan Tether is opgelegd aan dat cryptospelers een “zeer reële stimulans” hebben om op verantwoorde wijze met de autoriteiten om te gaan, als zij niet met zware verliezen willen worden geconfronteerd.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.