Deze miljardairs schonken het meeste geld aan goede doelen in 2021

Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda French Gates schonken, na hun scheiding, 15 miljard dollar aan hun naar zichzelf genoemde stichting. Het is de grootste publiekelijk aangekondigde liefdadigheidsschenking van het afgelopen jaar, volgens Chronicle of Philanthropy.

Het is geen geheim dat Bill Gates altijd zeer gul is geweest voor goede doelen. Daarom richtte hij in januari 2000 zijn eigen stichting op met zijn toenmalige vrouw, Melinda French Gates. Vorig jaar deed het echtpaar de grootste afzonderlijke donatie van 2021, ter waarde van 15 miljard dollar. Een gift die uiteraard aan hun stichting werd gegeven, met het doel de dotatie te versterken, maar ook om “het werk van de donor op het gebied van wereldwijde gezondheid, ontwikkeling, beleid en belangenbehartiging, en onderwijs in de Verenigde Staten in de toekomst te ondersteunen.”

Het is niet de eerste keer dat Bill Gates zo’n bedrag doneert. In 1999, voordat zijn stichting fuseerde met die van Melinda Gates, schonk de Microsoft-oprichter 15 miljard dollar aan de Gates foundation.

Een enorme kloof

Phil Knight, medeoprichter van Nike, en de Amerikaanse miljardair George Soros delen de tweede plaats in de rangschikking van de Chronicle of Philanthropy, die geen rekening houdt met anonieme donaties.

Ze gaven allebei 500 miljoen dollar aan goede doelen in 2021; nog steeds een erg lovenswaardige som, maar toch een pak minder dan Gates’ schenkingen. De eerste schenking werd gedaan aan Oregon University, de tweede aan Bard College, via de Open Society Foundation van George Soros.

De derde plaats op de ranglijst gaat naar Patrick Ryan, oprichter van de verzekeringsmakelaar Ryan Specialty Group, en zijn vrouw. Zij doneerden 480 miljoen dollar aan de Northwestern University.

Jeff Bezos, de op één na rijkste persoon ter wereld, ontbreekt evenmin in de lijst. Hij staat op de 4e plaats met een donatie ter waarde van 200 miljoen dollar aan het National Air and Space Museum, de stichting van de oprichter van Amazon.

(lp, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20