Deze man heeft al meer dan 2 miljoen euro verdiend door vaccins te verkopen… op basis van mineraalwater

Sinds enkele maanden is de verkoop van valse Covid-19-vaccins een nieuwe manier voor criminelen om grote sommen geld binnen te halen. China doet er alles aan om het fenomeen uit te roeien. Onlangs pakten de Chinese autoriteiten een van de bendeleiders op.

Sinds het einde van vorig jaar heeft China aangekondigd dat het al een zeventigtal actieve criminelen heeft opgepakt in het kader van de strijd tegen valse coronavaccins. Op die manier hebben de veiligheidsdiensten al zo’n 20 netwerken opgerold. Deze week kondigde de overheid de vangst van een grote vis aan: een man met de illustere bijnaam Kong.

Look-a-likes van echte vaccins

Kong bestudeerde de verpakkingen van echte vaccins tegen Covid-19 grondig. Eenmaal hij die zorgvuldig had nagemaakt, vulde hij ze met spuiten die nepvaccins bevatten. Die werden samengesteld uit mineraalwater of een zoutoplossing.

Kong begon met de zwendel in augustus. In totaal hebben hij en zijn handlangers zo’n 58.000 dosissen van nepvaccins geproduceerd én verkocht. Dat heeft hun ongeveer 18 miljoen yuan opgebracht. Omgerekend is dat een slordige 2,3 miljoen euro.

Vaccins op waterbasis klinken misschien als amateuristische oplichterij, maar eigenlijk zat het systeem ingenieus in elkaar. Volgens de Chinese autoriteiten had de bende van Kong een overtuigende dekmantel opgezet. Ze waren erin geslaagd om enkele goedgelovige kopers te overtuigen dat ze hun doses hadden verkregen via de ‘interne kanalen’ van echte vaccinfabrikanten.

De verpakkingen waren zo realistisch dat Chinese onderzoekers de farmabedrijven om bevestiging moest vragen dat het niet hun producten waren, aldus de Chinese staatskrant Global Times.

Vaccinbedrog in overvloed

Andere bendes hebben zelf nep-vaccinatiecampagnes uitgevoerd. Ze rekruteerden dorpsdokters om bij mensen thuis valse doses in te spuiten, of er werden zelfs heuse drive-inlocaties ingericht.

De recente arrestaties zijn het resultaat van een operatie van het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid om de illegale productie en verkoop van namaakvaccins, smokkel, illegale vaccinatie en andere vaccingerelateerde misdrijven te bestrijden.

De hoogste juridische instantie van China, de Supreme People’s Procuratorate, heeft er bij regionale agentschappen op aangedrongen samen te werken met de politie om dergelijke activiteiten te beteugelen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20