Deze elektrische auto mijnt Bitcoin, Ethereum en Dogecoin voor u

Daymak, een Canadese producent van elektrische wagens, onthulde maandag een auto die een heleboel cryptomunten, waaronder Bitcoin, Ethereum en Dogecoin, kan delven. Daarvoor hoeft u enkel de auto te parkeren of op te laden.

De Daymak Spiritus zou de eerste elektrische wagen zijn die voorzien is van technologie om cryptomunten te mijnen en te beheren. Die tech is ook volledig geïntegreerd in de interface van de bestuurder.

Daymak is gespecialiseerd in het produceren van lichte persoonlijke elektrische auto’s, ofwel LEV’s. Het Canadese bedrijf, met Toronto als hoofdzetel, kondigde op 1 juni de elektrische wagen aan.

‘De Spiritus is een elektrische wagen die van de banden zal rollen in 2023 en uitgerust zal zijn om cryptomunten te mijnen’, aldus een persbericht van Daymak.

Crypto delven terwijl u geparkeerd staat

De Spiritus zou cryptomunten voor u mijnen terwijl die geparkeerd staat of oplaadt. Daarvoor wordt een duurzame mijntechnologie gebruikt die Daymak de Nebular noemt. De Nebular is een cryptoportefeuille die via zonne-energie opgeladen wordt en volgens Daymak ‘waarde zal opleveren terwijl uw auto in de garage staat, in tegenstelling tot andere auto’s die staan te verkommeren’.

Via een Nebula Wallet App worden de gemijnde cryptomunten vervolgens opgeslagen in uw auto. Die zou Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Cardano en vele andere cryptomunten kunnen genereren en bijhouden.

U kan de Spiritus van Daymak nu al op voorhand bestellen en daarvoor kan u zelfs betalen met cryptomunten. Daymak gaf aan dat ze Dogecoin, Ethereum, Cardano en Bitcoin aanvaarden. Ook een lease met cryptomunten nemen is mogelijk.

De Spiritus zal net geen 20.000 dollar, ofwel zo’n 16.300 euro kosten. Er is ook een ‘ultimate’-model tegen 149.000 dollar, ofwel 121.900 euro. Die laatste kent een groter bereik per laadbeurt, een hogere topsnelheid en kan ook draadloos opladen.

Wonderbaarlijk maar zinloos

Ondanks de indrukwekkende technologische prestatie van Daymak, twijfelen veel mensen in de cryptowereld aan het nut van het cryptodelvend snufje.

Met de hoeveel zonne-energie die beschikbaar is voor zo’n auto is het helemaal niet mogelijk om genoeg cryptomunten te mijnen om te kunnen spreken van enige opbrengst. Daarvoor is de ingebouwde cryptomijn gewoon niet sterk genoeg.

Volgens de Twitter-pagina ‘Documenting Bitcoin’ is het mijnen van crypto met een elektrische wagen ‘zinloos maar wonderbaarlijk’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20