‘Bitcoin kan nog verder zakken na daling van 50 procent in mei’

Bitcoin heeft in mei heel wat terrein verloren. Terwijl veel cryptobeleggers hopen dat de cryptomunten binnenkort een herstelbeweging inzetten, is Peter Brandt, chief executive van de wereldwijde handelsfirma Factor LLC, ervan overtuigd dat de munt nog verder kan zakken.

In april zag de toekomst er zeer rooskleurig uit voor Bitcoin. De koers van de cryptomunt haalde op 14 april een recordhoogte van maar liefst 64.000 dollar. Sindsdien zit de koers in tanende lijn. Voornamelijk in mei heeft Bitcoin, samen met heel wat andere cryptomunten, terrein moeten prijsgeven. Op het dieptepunt was de waarde van de munt zelfs even gezakt tot 30.000 dollar. Sindsdien schommelt de koers tussen 36.000 en 38.000 dollar.

Dieper zakken

Veel cryptobeleggers denken dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer Bitcoin opnieuw op een recordkoers zit. Brandt verwacht dat de prijs eerst nog wat verder zal zakken. Via Twitter vroeg hij aan ervaren cryptobeleggers of er in de jongste tien jaar ooit een correctie van 50 procent is geweest zonder dat die werd opgevolgd door een verdere koersdaling die leidt tot een uiteindelijk verlies van 70 procent. Tegelijk vroeg hij of iemand een moment kan aanhalen waarbij een correctie werd opgevolgd door een recordhoogte binnen de zeven maanden.

Een van de twitteraars had een antwoord klaar voor Brandt. Hij haalde daarbij twee voorbeelden aan. Om te beginnen had die persoon het over de herstelbeweging die in maart 2020 werd ingezet. De munt steeg tot een nieuwe recordhoogte acht maanden nadat de waarde in maart was gezakt tot 3.850 dollar. Voorts haalde de twitteraar de stierenmarkt van 2013 aan. Toen is de munt in acht maanden tijd gestegen met 2.450 procent nadat het een dieptepunt had bereikt van 45 dollar. Dat gebeurde na een nachtelijke correctie van 80 procent.

Brandt reageerde dat het in die twee gevallen telkens ging om een nieuwe recordhoogte na acht maanden. Waarom de analist net doelt op zeven maanden is niet duidelijk.

Koers afhankelijk van marktsentiment

Volgens de populaire analist Willy Woo wil Brandt met zijn tweet een verdere correctie van Bitcoin voorspellen door zich te baseren op wat de munt in het verleden heeft gedaan bij een correctie van 50 procent. Dat meldt de cryptonieuwssite Cointelegraph.

Woo sluit een verdere correctie uit. ‘Alle dalingen van die omvang met lange herstelperiodes kwamen van een beginpunt waar de koers boven de fundamentele waardering was uitgestegen. Deze keer is het anders omdat de koersen onder die fundamentele waardering noteren.’, luidt zijn redenering. Meer en meer beleggers gebruiken Bitcoin, net zoals goud, als bescherming tegen de inflatie.

Toch delen niet alle analisten die overtuiging. Volgens Richard Durant, analist bij Morgan Stanley, is de koers van Bitcoin volledig afhankelijk van het sentiment op de markt. ‘De prijs kan niet stijgen zonder positieve prijskatalysatoren. In dit stadium is het weliswaar onduidelijk welke die zouden kunnen zijn’, aldus Durant.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20