‘Correctie Bitcoin vorige week is voorproefje van wat er nog komt’

Heel wat cryptomunten hebben vorige week een aanzienlijk deel van hun waarde in rook zien opgaan. Bitcoin heeft momenteel veel moeite om de kaap van 40.000 dollar te ronden. Volgens verschillende strategen kunnen de cryptokoersen op korte termijn nog verder zakken.

Cryptobeleggers kregen de afgelopen weken heel wat slecht nieuws te verwerken, gaande van het bericht dat Tesla niet langer Bitcoin aanvaardt als betaalmiddel, tot de Chinese centrale bank die herhaalde cryptomunten niet als officiële valuta te beschouwen. Veel cryptomunten hebben de afgelopen weken heel wat van hun waarde verloren. Voornamelijk de correcties van vorige week hebben de cryptobeleggers diep in hun portefeuille getroffen. Dalingen tot 30 procent of meer waren geen uitzondering.

Voorproefje

Uit cijfers van Coin Metrics blijkt dat de cryptomarkt in mei al 14 dagen in dalende lijn zat. Tot nu toe waren er dit jaar 39 dagen met dagelijkse schommelingen van 5 procent of meer in beide richtingen, gebaseerd op de slotkoersen van Bitcoin. In heel 2020 waren er 42 zo’n dagen.

Op het moment van dit schrijven betaalt u 39.000 dollar voor een Bitcoin. Dat is nog steeds 39 procent minder dan op het hoogtepunt op 14 april. Toen was de grootste cryptomunt 64.000 dollar waard. Volgens Peter Berezin, hoofd globale strategie bij BCA Research, is de kans zeer klein dat Bitcoin op korte termijn dat record opnieuw gaat evenaren. ‘De afstraffing die de cryptomunt de afgelopen twee weken heeft gekregen is slechts een voorproefje van wat er komen zal’, zei de strateeg in een reactie aan CNBC.

Berezin waarschuwt onder meer voor de nakende regularisaties in andere landen. Hij verwacht dat een verdere daling van de cryptomunten ook een neerwaartse impact zal hebben op bepaalde techaandelen. Verschillende techbedrijven zijn namelijk blootgesteld aan de koersevolutie van bepaalde crypto’s. Tesla heeft eerder dit jaar bijvoorbeeld voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoins gekocht.

Kaap van 42.000 dollar

Ook de analisten bij JP Morgan zijn ervan overtuigd dat het ergste nog niet achter de rug is. Volgens hen zit Bitcoin in een berenmarkt sinds de virtuele munt in april een nieuw record heeft gebroken. ‘Ondanks het feit dat Bitcoin momenteel flirt met de grens van 40.000 dollar, is het te vroeg om te zeggen dat de neerwaartse trend voorbij is’, aldus Nikolaos Panigirtzoglou, managing director bij JP Morgan.

Volgens Carter Worth, chief market technician bij het onafhankelijke onderzoeksbureau Cornerstone Macro, wachten kopers om Bitcoin opnieuw van de hand te doen zodra de kaap van 42.000 dollar wordt gerond. ‘Beleggers die tijdens de correctie crypto’s hebben gekocht, zullen hun munten verkopen zodra de koersen te snel stijgen’, aldus Worth. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20