Deze Brusselse winkels gaan vaccinaties organiseren

Vanaf volgende maandag zullen enkele winkels van Action, Ikea, Primark en Carrefour in het Brussels Gewest ruimtes ter beschikking stellen waar de klanten zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het probleem is bekend: de vaccinatiebereidheid ligt in het Brusselse Gewest beduidend lager dan elders in het land:

  • In Brussel is slechts 60 procent van de meerderjarige bevolking volledig gevaccineerd, tegenover 88 procent voor Vlaanderen en 77 procent voor Wallonië.
  • Als je ook de minderjarigen in rekening brengt, komt Brussel uit op 47 procent volledig gevaccineerden, tegenover 73 procent voor Vlaanderen en 64 procent voor Wallonië.

Daardoor worden de coronaregels in Brussel vooralsnog niet versoepeld, terwijl dat elders in het land wel het geval is. Brussels minister-president Rudi Vervoort kondigde vrijdag bijkomende lokale initiatieven aan om bepaalde gemeenschappen in het hoofdstedelijk gewest te bereiken.

Persoonlijke aanpak

De hoop is dat sommige bevolkingsgroepen die niet via de traditionele mediakanalen overtuigd kunnen worden, wel meer open zullen staan voor vaccinatie als ze persoonlijk face-to-face uitleg krijgen op kleine locaties. De winkelfederatie Comeos bevestigt dat vanaf maandag 30 augustus vier winkelketens daaraan gaan meewerken.

Het gaat om Action, Primark, Carrefour en Ikea, of winkelketens waar grote lagen van de bevolking – inclusief de laagste inkomens – wel eens over de vloer komen. De winkels zeggen de toegang tot vaccinatie te willen vergemakkelijken voor burgers die dat wensen.

Het Brussels Gewest volgt daarmee verscheidene buitenlandse voorbeelden. Pionier Israël organiseerde in februari al vaccinaties in winkels.

De praktische details

Ofwel zal er een vaccinatiebus op de parking staan, ofwel is er een medisch team in de winkel aanwezig. Voor alle duidelijkheid: vaccinatie is geen verplichting om er te winkelen.

De klanten krijgen het vaccin van Johnson&Johnson. Dat vaccin vergt maar 1 dosis om maximale bescherming te bieden, tegenover 2 dosissen bij de vaccins van Pfizer en Moderna.

Dit is de planning, meldt Comeos:

  • Maandag tot donderdag: Action Molenbeek (week 2: winkel in Anderlecht)
  • Vrijdag en zaterdag: Ikea Anderlecht
  • Woensdag tot vrijdag: Primark Elsene
  • Maandag tot vrijdag: Carrefour Evere en Oudergem

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20