Deze Australische stad wil de nieuwe Silicon Valley worden

Een Australische stad, die nog geen 30 jaar oud is, heeft ambitieuze plannen om de volgende Silicon Valley te worden. De oprichter van de stad wil een modern zakencentrum creëren, ontworpen rond technologie, onderwijs en gezondheidszorg.

Greater Springfield is de naam van de Australische stad met de wilde plannen. Het betreft dan ook geen gewone stad. Great Springfield is de eerste Australische stad die gebouwd is met privaat geld. Het is een project dat handen is van de Springfield City Group (SCG).

Silicon Valley als inspiratiebron

Maha Sinnathamby, de oprichter van SCG, heeft in een interview met CNBC zijn plannen voor Great Springfield uit de doeken gedaan. De tachtigjarige vastgoedmagnaat wil met zijn nieuw project werken aan een modern zakencentrum, ontworpen rond technologie, onderwijs en gezondheidszorg. Silicon Valley is voor hem de grootste inspiratiebron. ‘De wereld heeft veel geleerd van Silicon Valley’, aldus Sinnathamby. ‘Maar dat is 85 jaar oud. Laten we de nieuwste versie ontwerpen.’

De oprichter van SCG is nu op zoek naar grote bedrijven die hem willen helpen om zijn nieuw project ten belope van 68 miljard dollar te financieren. ‘We willen de Googles en Microsofts van de wereld aantrekken’, zei Sinnathamby in het interview. Hij benadrukte daarbij dat zijn onderneming in gesprek is met een multinationaal techbedrijf.

46.000 inwoners

Great Springfield is gebouwd op een stuk grond (7.000 hectare) dat Sinnathamby in 1992 heeft gekocht. Hij heeft daar toen 6,1 miljoen dollar voor betaald. Ondertussen telt de private stad 46.000 inwoners, 16.500 woningen, 11 scholen, een universiteitscampus, een ziekenhuis en een station met een spoorweg naar de buurstad Brisbane. Volgens Sinnathamby is de stad voor 25 procent klaar.

De vastgoedmagnaat wil de populatie van zijn stad verdrievoudigen tegen 2030. Hij wil tijdens diezelfde tijdspanne ook 52.000 nieuwe jobs creëren. Tot op heden heeft de oprichting van de stad rechtstreeks en onrechtstreeks al voor de creatie van 20.000 jobs gezorgd.

Great Springfield heeft al een samenwerking lopen met het energiebedrijf Engie. In 2018 tekende het Franse nutsbedrijf een 50-jarige strategische alliantie om van Greater Springfield de eerste energieneutrale stad van Australië te maken en zo zijn groene imago onder de aandacht te brengen. Engie wil dat de stad tegen 2038 meer energie opwekt dan het verbruikt.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20