Europa moet ‘forser optreden tegen Silicon Valley’ in de strijd tegen desinformatie

De organisaties die radiomakers, uitgevers en journalisten in Europa bundelen, vragen de Europese Commissie ‘forse maatregelen’ tegen de internetplatformen, in de strijd tegen desinformatie.

  • In een gezamenlijke verklaring, ondertekend door de Europese federatie van journalisten, maar ook alle Europese uitgevers en Europese tv-stations, vraagt men actie van de Commissie om de grote spelers uit Silicon Valley aan te pakken. Dat meldt AFP. De ondertekenaars zeggen dat ze ‘gealarmeerd zijn door de toename aan desinformatie online tijdens de coronacrisis’.
  • In 2018 tekende de Europese Commissie een ‘code of good conduct‘ met onder meer Facebook en Google om fake news aan banden te leggen. ‘Maar die is duidelijk inadequaat om de huidige manier van werken van sommigen die desinformatie verspreiden aan te pakken’, zo schrijven de ondertekenaars.
  • ‘Het is nodig om meer efficiënte instrumenten aan te bieden om beter de problemen te kunnen aanpakken. Nu laat Europa het te veel over aan de goede wil van deze spelers.’
  • Bovendien willen ze dat Europa op ‘structurele manier gaat praten met deze spelers’, eerder dan ‘telkens andere Commissarissen een initiatief te laten nemen’.
  • Vorige week nog riep de Commissie de grote internetspelers op om de strijd tegen misinformatie te verhogen. Maar de uitgevers willen nu snel concrete stappen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20