De Nederlander die 108 miljoen dollar per maand verdient in Silicon Valley

Frank Slootman, de Nederlander die aan het hoofd staat van het techbedrijf Snowflake, heeft zijn schaapjes goed op het droge. Met aandelenopties bij verdient de man 108 miljoen dollar of 89 miljoen euro per maand. En dat kan nog veel meer worden.

Snowflake gaat als een trein. Uit de jongste resultaten, daterend van 2 december, blijkt dat winst en omzet zowel in het derde kwartaal als over het hele jaar meer dan verdubbeld zijn tegenover een jaar geleden.

Dat doet ook deugd voor het aandeel. Sinds de beursgang op 15 september kwam er al 195 procent bij. Eén aandeel kost nu 353,96 dollar. En daar profiteert CEO Frank Slootman op zijn beurt weer van. Met een optiepakket van 13,7 miljoen aandelen en een vaste vergoeding van 375.000 dollar per jaar verdient hij op basis van de huidige koers elke maand 108 miljoen dollar. Dat berekende het financiële persagentschap Bloomberg.

Zijn opties zijn 8,88 dollar waard per aandeel en worden over de komende vier jaar in maandelijkse pakketten uitgekeerd. Op dit moment maakt Slootman dus 345 dollar winst per aandeel.

Derde beursgang

Slootman heeft dan ook al een mooie carrière achter de rug. In de Lage Landen klinkt zijn naam niet geweldig bekend, maar in de VS is hij een groot figuur. Volgens Amerikaanse investeerders is hij ‘een van de meest gerespecteerde CEO’s in Silicon Valley’.

Hij begon zijn professionele leven als vicevoorzitter bij het kleine Californische bedrijfje Borland in 2000. Drie jaar later schopte hij het echter al tot CEO bij het techbedrijf Data Domain, dat hij vijf jaar later naar de beurs bracht. ‘Dat was toen ongelooflijk spannend’, zei hij onlangs in een interview met de Nederlandse vaksite Computable. Vier jaar later deed hij dat nog eens over met het Amerikaanse softwarebedrijf ServiceNow en dit jaar was Snowflake aan de beurt, waar hij nu ongeveer twee jaar CEO is.

Retired on active duty

Ondertussen maken beursgangen niet meer zoveel indruk op hem. ‘De volgende dag ga je gewoon opnieuw naar je werk en verandert er eigenlijk niet zoveel. Je speelt nog steeds hetzelfde spel, maar op een professioneler niveau. Het is een mijlpaal en geen einddoel’, klonk het bij Computable.

In 2017 had hij het even gehad en besloot hij met pensioen te gaan. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en hij bleef actief als investeerder en bestuurder. ‘Ik noemde mijn pensioen wel eens retired on active duty‘, lachte hij vorig jaar in een interview. En toen Snowflake op zijn pad kwam, kon hij de kans niet laten liggen. ‘Want Snowflake is the next best thing.’

Spektakel

De beursgang van Snowflake, dat bedrijfsdata opslaat in de cloud, was een groot spektakel. De media kregen er maar geen genoeg van. Het aandeel ging op zijn eerste dag dan ook al 130 procent hoger. Sinds de bekendmaking van de resultaten vorige week steeg het aandeel ook maar liefst 27,5 procent.

Wat Snowflake zo onderscheidt van zijn sectorgenoten, en die zijn met veel, is de manier waarop het data opslaat. In tegenstelling tot veel concurrenten verdeelt het data onder in thema’s. Dat maakt dat de gegevens makkelijker verwerkt en teruggevonden kunnen worden dan wanneer ze als één grote brij worden geüpload. Het heeft 250 miljoen gigabyte onder beheer bij 1.300 klanten wereldwijd.

Als de koersstijging zich blijft voortzetten, kan Slootman over vier jaar een mooi potje opzijzetten voor het einde van zijn leven. En hij verdiende al 550 miljoen dollar aan de beursgang van ServiceNow. Geld dat hij grotendeels investeerde in andere bedrijven.

Meer