Deze 3 aandelen deden het in 2021 veel beter dan verwacht

Geschreven met input van printabout.be.

Sommige bedrijven hebben het in 2021 heel moeilijk gehad. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Colruyt Group, die zelf al waarschuwde voor een beduidend tot sterk lagere winst. Andere bedrijven hebben er dan weer een boerenjaar opzitten. En dat laat zich natuurlijk vertalen op de beurs. De onderstaande drie bedrijven konden de verwachtingen ruimschoots overtreffen.

HP (Hewlett-Packard)

Het techbedrijf HP, bekend van onder meer de HP laserprinter, de OMEN-laptops en de HP-desktops, heeft een goed jaar achter de rug. Het begon 2021 met een koers van ongeveer 24 USD per aandeel, terwijl de koerswaarde sinds eind november niet meer onder de grens van 35 USD is gezakt. Het bedrijf presteerde zelfs boven de eigen verwachtingen. Voor aanvang van het derde kwartaal had de hardwareboer bijvoorbeeld nog gerekend op een winst van 0,77 tot 0,81 dollar per aandeel. Het werd uiteindelijk 0,92 dollar per aandeel.

Nochtans heeft HP er een bewogen jaar opzitten. Zo eiste Test Aankoop eerder nog een vergoeding van 150 euro per klant, omdat het bedrijf softwarematig generieke inktcartridges zou blokkeren, om zo de verkoop van de eigen HP toner te stimuleren. Ook werd eerder al bekend dat meer dan 150 HP-printers een groot veiligheidslek vertoonden. Met de goede cijfers en met onder meer de nieuwe Victus, het pasgeboren broertje van de OMEN-reeks, wist het bedrijf de belegger echter te overtuigen.

Estée Lauder

Bij Estée Lauder, een Amerikaanse fabrikant van onder meer make-up en haarverzorgingsproducten, kon men bij het afsluiten van het gebroken boekjaar 2021 wel heel gunstige resultaten voorleggen. Zo steeg de totale omzet in 2021 met 13% en werd een van de rijkste families ter wereld opnieuw wat rijker.

Vooral de regio Asia Pacific was de grote motor achter de groei, met een omzetstijging van maar liefst 22%. Daarbij speelde vooral het e-commercekanaal (+36% omzet) een belangrijke rol. Ook in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is er een mooie groei van 9% gerealiseerd. Uiteraard heeft dat alles ook gevolgen gehad voor de belegger, die de koerswaarde van ongeveer 255 USD naar zo’n 365 USD zag stijgen.

NVIDIA

NVIDIA is een producent van computerhardware en is onder andere gespecialiseerd in videokaarten en chipsets. Het is een toeleverancier van veel grote computerfabrikanten en het heeft heel wat expertise op het gebied van gaminghardware. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich steeds meer op de gamingindustrie gericht, met onder meer de cloudgamingdienst GeForce NOW die in februari 2020 van start ging. Het legde het bedrijf geen windeieren. In het derde kwartaal van 2021 boekte het nog een operationele winst van 2,7 miljard dollar. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aandeel NVIDIA deed het in 2021 heel goed. Begin 2021 kostte een aandeel nog ongeveer 130 USD. Intussen schommelt de koerswaarde al een hele tijd r

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20