Colruyt ziet bijna 600 miljoen euro beurswaarde verdampen

Beleggers stuurden het aandeel-Colruyt vandaag 9 procent lager na de sombere vooruitzichten van CEO Jef Colruyt.

De beurskoers zakte van 48,36 naar 44 euro. Daardoor werd de retailgroep op papier 594 miljoen euro lichter en zakte de beurswaarde onder de kaap van 6 miljard euro. Colruyt was gisteren nog 6,58 miljard euro waard op de beurs.

Beleggers reageerden verontrust op de winstwaarschuwing van het bedrijf. Topman Jef Colruyt waarschuwde woensdagavond in zijn toespraak voor de algemene vergadering voor “beduidend lagere winst” in het lopende boekjaar, zonder er een cijfer op te plakken.

Marktaandeel

Colruyt, jarenlang de kampioen van het Belgische supermarktlandschap, verloor recent marktaandeel. Analisten vragen zich af of er een fundamentele verschuiving aan de gang is.

“Hoewel de daling van het marktaandeel van 32,1 procent naar 31,3 procent vorig jaar vooral toegeschreven werd aan Covid-19, via de lagere aanwezigheid in buurtwinkels, kan de winstwaarschuwing de vraag oproepen of er andere structurele problemen aan de hand zijn”, schrijft KBC Securities.

“Zo mochten voedingsretailers geen promoties doen tijdens het hoogtepunt van de pandemie, waardoor de ware impact van nieuwkomers op de markt zoals discounter Jumbo mogelijk niet zichtbaar was. Nu de zaken weer normaal zijn, lijkt het erop dat de concurrentie sterker terugkomt dan voorheen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20