Colruyt ziet winstmachine sputteren

Supermarktketen Colruyt verwacht dat de winst in het huidige boekjaar, dat tot maart 2022 loopt, “beduidend lager” zal zijn dan een jaar eerder. Dat heeft CEO Jef Colruyt woensdagavond gezegd aan de algemene aandeelhoudersvergadering.

Jef Colruyt gaf twee redenen aan voor de slinkende winst: er woedt een hevige prijzenconcurrentie onder de Belgische supermarkten en de kosten gaan hoger als gevolg van de inflatie-opstoot. Het is opmerkelijk dat Colruyt, de zelfverklaarde kampioen van de laagste prijzen, nu erkent dat de kortingen waar de concurrentie mee uitpakken pijn doen.

“Sinds het begin van het boekjaar is de marktomgeving competitief, zowel op het vlak van prijs als promoties. De competitiviteit is tijdens de verlofperiode nog verder toegenomen en wij verwachten dat deze zich verder zal doorzetten in de rest van het boekjaar”, zegt Jef Colruyt. Het boekjaar bij de distributeur loopt van april 2021 tot maart 2022.

“De operationele kosten en investeringen van de groep worden beïnvloed door toenemende inflatie”, zegt de CEO over de hogere prijzen die de leveranciers vragen. Hij voegt er wel aan toe dat “Colruyt de operationele kosten onder controle blijft houden.”

“Beduidend minder”

De retailreus klokte in het vorig boekjaar af op een nettowinst van 385 miljoen euro (exclusief een financiële meerwaarde). Het bedrijfsresultaat bedroeg toen 523 miljoen euro, op een omzet van 9,9 miljard euro.

Dat evenaren wordt onmogelijk, erkent Jef Colruyt. Hij verwacht dat zowel de bedrijfswinst als de uiteindelijke nettowinst “beduidend lager zal zijn dan vorig boekjaar”. De omzet zou wel nog licht kunnen stijgen.

Het wordt donderdag uitkijken hoe de beurskoers van Colruyt zal reageren op de sombere toon van de CEO.

Lees ook: Colruyt gaat twaalf miljoen bomen aanplanten in Congo om CO2-uitstoot te verminderen


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20