Derde dode door mysterieuze longziekte in China, 130 nieuwe gevallen

De infectie van het nieuwe coronavirus verspreidt zich. Voor het eerst zijn er ook diagnoses in andere Chinese steden, specifiek in Shenzhen en Peking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de ziekte dan toch overdraagbaar van mens op mens.

De Chinese autoriteiten melden maandag dat er dit weekend een derde persoon bezweken is aan het nieuwe coronavirus uit Wuhan. In die provincie zijn 136 nieuwe gevallen gerapporteerd. Er zijn intussen meer dan 200 gevallen bekend. Japan, Thailand en verschillende Chinese steden zijn getroffen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de origine van het virus ‘waarschijnlijk een dierlijke bron’. Ze voegt eraan dat het mogelijk is dat er intussen infecties overgedragen zijn van mens tot mens, iets waarvoor gevreesd werd. Dat was namelijk waardoor de SARS-epidemie in 2003 zo dodelijk en zo moeilijk in te perken was. Toen werden 8.000 mensen wereldwijd geïnfecteerd en stierven er 700. SARS was destijds ook een nieuw type coronavirus.

De aankondiging van mensen elkaar kunnen besmetten, komt er net op het moment dat miljoenen Chinezen zich opmaken om het land rond te reizen tijdens de Chinese nieuwjaarsperiode. De provincie Wuhan, de belangrijkste infectiehaard, telt 11 miljoen mensen en is een belangrijke draaischijf van het spoorwegnetwerk.

De WHO heeft de ziekte geïdentificeerd als een nieuw soort coronavirus, de symptomen zijn vergelijkbaar met die van een longontsteking.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20