De Belgische economie zal in het vierde kwartaal opnieuw krimpen, zo menen vier grote banken.
Dreigt krimp Belgische economie? Grootbanken zetten zich schrap voor derde recessie in 20 jaar tijd

Waarom is dit belangrijk?
Door de hoge energie- en voedingsprijzen scheert de inflatie in de eurozone hoge toppen. Met het doorvoeren van forse renteverhogingen, probeert de ECB de geldontwaarding te doen zakken naar 2 procent, de doelstelling van de monetaire instelling. Maar tot hiertoe, brengt dat verstrakkend geldbeleid vooral problemen met zich mee.De essentie: Vier Belgische grootbanken voorspellen een recessie.
De Belgische economie gaat in een versneld tempo achteruit, menen economen in De Tijd.
- Volgens prognose van vier Belgische grootbanken, zal de economie in het vierde kwartaal opnieuw krimpen. Ze verwachten daarbij een terugval van 0,4 procent, vergeleken met 0,1 procent in het derde kwartaal.
- Die verwachting is onder meer het gevolg van een daling in het ondernemers- en consumentenvertrouwen. “Daardoor is het vierde kwartaal op een zeer laag peil begonnen”, meent Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. “Het ondernemersvertrouwen is in oktober verder afgebrokkeld”, klinkt het in de Belgische zakenkrant. “Alle indicatoren wijzen op een belangrijke breuk in september.”
- Industriële bedrijven zouden steeds meer hun productie terugschroeven en beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Dat is het gevolg van stijgende gas- en elektriciteitsprijzen die de sector in moeilijke papieren duwt.
Zorgen voor 2023
De brute realiteit: De economie zal volgend jaar afstevenen op een recessie.
- Grootbanken ING en Belfius voorspellen dat de economie in het eerste kwartaal van volgend jaar verder zal krimpen. Belfius verwacht “minieme groei” doorheen het jaar, terwijl ING een lichte krimp voorspelt.
- BNP Paribas Fortis en KBC verwachten in 2023 een nulgroei te boeken.
Wat we horen: De loonindexering in januari dreigt ondernemingen in moeilijkheden te brengen.
- In januari zullen zo’n 1 miljoen werknemers in het land een loonindexering ontvangen van 11,5 procent. Dat zal de Belgische consumptie doen toenemen, al houden Belgische bedrijven zich vast aan de takken van de bomen; hogere kosten, de recessie en de rentestijging dreigen kmo’s naar de rand te duwen.
(lb)