Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Democraten mikken de pijlen op Sanders tijdens debat voor Super Tuesday

Logo Business AM
Politiek

26/02/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 4 min leestijd

Isopix

Volgende week is het Super Tuesday, dan stemmen 14 staten voor de Democratische presidentskandidaat. Op het laatste debat voor die belangrijke dag ving vooral koploper Bernie Sanders de klappen. Een echte winnaar was er niet.

Deelnemers: Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg en Tom Steyer.

Winnaars: Geen. Er werd heen- en weergeprikt, maar niemand haalde echt zijn slag thuis.

Wat staat er op het spel: Deze zaterdag speelt Joe Biden hoog spel in de voorverkiezingen van South-Carolina. Die moet hij winnen als hij zijn achterstand in de polls wil goedmaken. De vorige drie verkiezingen (Iowa, New Hampshire en Nevada) gingen naar de Bernie Sanders, de socialistische senator uit Vermont.

Hoogtepunten

  • Joe Biden is stellig: ‘Ik ga winnen in South-Carolina en daar de zwarte kiezer overtuigen’. Biden heeft nog geen enkele voorverkiezing gewonnen. Of hij uit de race stapt als hij in South Carolina niet wint, wil hij niet gezegd hebben.
  • Sanders viel ‘mayor Pete’ Buttigieg aan omdat die laatste vijftig miljardairs wist te rekruteren. Sanders, die hevig leunt op zijn anti-rijken-imago, kreeg de boemerang terug in het gezicht. Buttigieg relativeerde eerst de cijfers, maar gaf vervolgens nog vrolijk zijn website mee, ‘voor de geïnteresseerde miljardairs‘.
  • Biden sneed, tijdens een vraag over Noord-Korea, zichzelf mid-argument af omdat hij aan de tijdslimiet was gekomen. Om vervolgens te herstarten met ‘wacht, waarom ben ik mezelf aan de tijdslimiet aan het houden, niemand doet het’. De moderator noemde Biden een gentlemen, maar Biden reageerde met ‘gentlemen worden hier niet goed behandeld’.
  • Bloomberg viel, opvallend, Trump aan, naar aanleiding van het coronavirus covid 19. ‘Trump heeft al zijn experts een jaar geleden ontslaan en weet daarom niet hoe hij adequaat op het virus moet reageren’. Dat leverde hem een tweetje uit het Witte Huis op.
  • Amy Klobuchar danste dan weer netjes rond de vraag of zij de grenzen zou sluiten voor het coronavirus. ‘We moeten vooral focussen op gezondheidszorg‘, klonk het. Klobuchar loopt achteraan in de peilingen, maar is wel een populaire figuur.

En nu? Super Tuesday is allesbeslissend. Als Sanders daar genoeg staten binnenhaalt wordt hij in aantal kiesmannen misschien wel incontournable. Hij heeft er nu namelijk al vier op zijn conto. Dat Sanders in de eerste voorverkiezing gewonnen heeft, zou tekenend kunnen zijn. Hij heeft intussen 45 kiesmannen achter zich.

Super Tuesday: op Super Tuesday worden 1.357 van de 3.979 kiesmannen ‘verdeeld’. Kandidaten kunnen tot 1.617 kiesmannen achter zich krijgen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton