Delta Air Lines straft ongevaccineerd personeel met toeslag van 200 dollar

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines hanteert een opvallende strategie om tot de volledige vaccinatie van haar personeel te komen. Er komt geen verplichting, maar werknemers die zich niet laten vaccineren worden wel financieel gestraft.

Ongevaccineerde werknemers moeten vanaf 1 november 200 dollar per maand extra betalen als bijdrage voor hun ziekteverzekering via het bedrijf. Dat komt overeen met het financiële risico verbonden met Covid-19, zo berekende het bedrijf.

Dat kondigde topman Ed Bastian aan in een interne mededeling, die publiek gemaakt werd. Het gaat om een wereldwijde maatregel, die geldt voor alle 75.000 werknemers.

Volgens de maatschappij kost een gemiddelde ziekenhuisopname voor het coronavirus 50.000 dollar per persoon. Alle Delta-medewerkers die recentelijk in het ziekenhuis opgenomen werden wegens Covid-19, waren niet gevaccineerd.

Delta, dat het overigens vervelend vindt dat er voortdurend over de “Delta-variant” gesproken wordt, heeft met 75 procent een hoge vaccinatiegraad, maar Bastian wil zo snel mogelijk richting 100 procent. De nieuwe variant heeft volgens het bedrijf “het gevecht veranderd”.

Bijkomende regels

Naast de financiële straf moeten ongevaccineerde werknemers zich vanaf 12 september ook wekelijks laten testen op het coronavirus. Een maatregel gaat per direct in: de ongevaccineerde werknemers moeten in binnenruimtes verplicht een mondmasker dragen.

De aangekondigde prikkels moeten hen aanzetten om zich toch te laten inenten, zodat een harde verplichting overbodig wordt. (mah)

Lees ook: Verplichte vaccinatie? Voor werknemers in België is daar geen wettelijke basis voor

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20