Delhaize en Colruyt sluiten winkels uur vroeger op vrijdag: ‘Problemen met verbod alcoholverkoop na 20 uur vermijden’

Delhaize en Colruyt gaat hun winkels tijdelijk op vrijdag vroeger sluiten, om 20 uur. Zo willen de supermarktketen eventuele problemen vermijden die te maken zouden kunnen hebben met het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur, een van de coronamaatregelen die sinds maandag voor een maand gelden.

De 128 eigen supermarkten van Delhaize zijn op vrijdag normaal open tot 21 uur. Het verkoopverbod op alcohol na 20 uur stelt de keten echter voor organisatorische problemen: ‘Wat doe je bijvoorbeeld met iemand die om vijf voor acht binnenkomt voor een fles wijn, maar om vijf na aan de kassa staat?’, aldus de woordvoerder Roel Dekelver.

Ruzies voorkomen

Om ruzies te voorkomen en ‘extra druk op de schouders van onze medewerkers te vermijden’, sluiten de supermarkten van Delhaize vanaf 23 oktober tot en met 13 november op vrijdagen dus één uur vroeger, om 20 uur. Daarna zal de maatregel ‘geherevalueerd worden in functie van de beslissingen van de overheid’.

Op andere dagen blijven de openingsuren (8-20 uur) ongewijzigd. De aankondiging heeft ook geen betrekking op de andere winkelformules van Delhaize: AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop&Go. Het gaat daarbij om zelfstandige uitbaters, die zelf moeten beslissen wat ze doen.

‘Bij kleinere winkels is het misschien organisatorisch iets gemakkelijker om bijvoorbeeld een rayon af te sluiten’, zegt Dekelver. ‘We adviseren hen uiteraard wel om de regels op te volgen.’

Colruyt

Bij de groep Colruyt worden gelijkaardige maatregelen genomen. Daar zal het sluitingsuur van de winkels van Colruyt en de afvalpunten van Collect&Co de volgende vier weken op vrijdag van 21 uur naar 20 uur worden teruggebracht.

Wanneer het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur vervalt, zullen de winkels en verkooppunten op vrijdag opnieuw naar hun oorspronkelijk sluitingsuur overschakelen.

Bij Carrefour moet nog een definitieve beslissing worden genomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20