Het prestigieuze Britse weekblad The Economist nam het fenomeen van gedecentraliseerde financiering (DeFI) onder de loep. Sommige waarnemers zien het als een teken van de democratisering van de opkomende technologieën die samen met de Bitcoin zijn ontstaan.
DeFi: beloften en gevaren van op blockchain gebaseerde financiële diensten
Waarom is dit belangrijk?
Computerontwikkelaars werken aan de decentralisatie van alles wat we online doen. Een groeiend aantal van hun peers probeert zowel het financiële systeem als de interneteconomie opnieuw op te bouwen met behulp van blockchains. Het uiteindelijke doel is om tussenpersonen, zoals mondiale banken en techplatforms, te vervangen door software die op netwerken is gebouwd. En die de waarde die die tussenpersonen voortbrengen, teruggeeft aan de gebruikers die er eigenaar en beheerder van zijn.Op de dag af zes jaar na een eerste verkennend artikel over blockchain, of hoe “de technologie achter Bitcoin de wereld zou veranderen”, nodigt The Economist het publiek uit om te kijken naar de opkomst van een nieuw ecosysteem van financiële diensten. Die transacties op de blockchain staan bekend als gedecentraliseerde financiering, of: DeFi. “Nu mensen steeds meer online leven, kan de cryptorevolutie de architectuur van de digitale economie opnieuw vormgeven”, aldus het liberale tijdschrift.
Dit zijn de belangrijkste punten:
- DeFi is een van de drie technologische trends die de financiële wereld ontwrichten, naast de digitale munten van de centrale banken (CBDC’s) en andere belangrijke technologieën die banken en betalingssystemen binnendringen.
- DeFi is exponentieel gegroeid en de waarde van digitale instrumenten die daarbij als onderpand worden gebruikt, is gestegen van bijna nul in 2018 tot 90 miljard dollar tot nu toe.
- De waarde van transacties die werden afgewikkeld op Ethereum, de blockchain waarop de meeste DeFi-toepassingen zijn gebouwd, stond in het tweede kwartaal van vorig jaar op 2,5 biljoen dollar. Dit is vergelijkbaar met de transacties van betalingsgigant Visa in dezelfde periode.
- DeFi-toepassingen hebben zich uitgebreid tot aandelenkoersen, leen- en uitleenplatformen, betalingen, derivaten, verzekeringen; allemaal maken ze gebruik van “smart contracts” (geautomatiseerde contracten op de blockchain).
- Echte innovaties krijgen vorm binnen het DeFi, met name op het gebied van gedecentraliseerde uitwisselingsplatformen, stablecoins en leenprotocollen.
- De belofte van een financieel systeem met weinig gedoe is nog maar het begin. DeFi breidt uit naar meer ambitieuze gebieden zoals gedecentraliseerde toepassingen (dapps) voor non-fungibele tokens (NFTs) en het gedecentraliseerde metaverse.
- Een metaverse, dat concept van een computergegenereerde alternatieve realiteit die een eigen mensheid herbergt, en die hier is gebouwd op blockchains en gedecentraliseerde toepassingen, zou mensen in staat stellen hun digitale avatars te gebruiken voor financiële, amusements- of commerciële diensten.
DeFi heeft ook veel… uitdagingen
Sommige van de uitdagingen in verband met WiFi zullen moeten worden aangepakt voordat massale invoering van start kan gaan, waaronder verlaging van de gebruikerskosten, verlaging van het energieverbruik van blockchains, bescherming tegen het witwassen van geld of de financiering van terrorisme, aansprakelijkheid, governance, enz.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat, ondanks de beweringen van decentralisatie, sommige ontwikkelaars en applicatie-eigenaars een onevenredig grote invloed hebben op DeFi-systemen. En het tijdschrift vermeldt het niet, maar cyberveiligheid blijft een inherent gevaar van deze niet-gecontroleerde protocollen (deze zondag nog kondigde een gedecentraliseerd protocol voor financiering over meerdere kanalen, pNetwork, de diefstal aan van meer dan 12 miljoen dollar in digitale tokens).
Om te slagen, zoals SEC voorzitter Gary Gensler onlangs opmerkte, moet DeFi integreren in het conventionele financiële en juridische systeem.
Financiën gaat een nieuw tijdperk in waarin technologieplatforms, grote overheden en DeFi met elkaar zullen concurreren en op elkaar zullen inwerken.
Velen in de industrie oreren graag over “een technische architectuur” en verspreiden “een ideologie over hoe de economie moet worden geleid”. En: “Net als bij het internet in de jaren negentig weet niemand waar de revolutie zal eindigen. Maar het zal waarschijnlijk de manier veranderen waarop geld werkt en, in het proces, de hele digitale wereld,” aldus The Economist.
(bzg)