De week van… Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron kende een absolute rotweek. Eerst lag hij in de clinch met de Australiërs, dan met de Britse premier Boris Johnson, bij wie hij vervolgens op bezoek moest voor de klimaatconferentie. Tot slot moest hij ook afscheid nemen van zijn Duitse boezemvriendin Angela Merkel, die hij na enkele seconden van ongemakkelijke blikken toch maar even omhelsde.

Maandag

De week startte bijzonder slecht voor de Franse president. Op de vraag van een journalist, of de Australische premier hem al dan niet had ingelicht van het annuleren van het Frans-Australisch pact over de levering van onderzeeërs, schold Macron premier Scott Morrison uit voor leugenaar. Hij voelde zich een mes in de rug gestoken door de Australiër, die bekendmaakte in zee te gaan met de VS en het Verenigd Koninkrijk voor de levering, het zogeheten AUKUS-pact. De discussie of Scott Morrison zijn Franse collega inlichtte, werd in de loop van de dag verder gezet, tot op het punt dat de Australiërs privéberichten tussen Morrison en Macron lekten aan drie verschillende media.

G20-leiders tijdens de top in Rome. Vlnr: De Indische premier Narendra Modi, de Australische premier Scott Morrison, Duits Bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en Brits premier Boris Johnson (Foto: Isopix)

Later op de dag moest de Franse president ook uitleg geven over de geschillen tussen Frankrijk en het VK over de visvangst. Die regeling is al onduidelijk sinds de Brexit, waardoor Franse vissers vaak de toegang wordt ontzegd tot Britse visgronden en omgekeerd. Dit leidde tot zoveel wrevel bij de Fransen dat die aankondigden sancties in te voeren tegen de Britten. Zo werd de Britse vistrailer Cornelis Gert Jan door de Franse overheid aan de ketting gelegd in de haven van Le Havre.

Zondag gingen Macron en Boris Johnson daarover in gesprek, maar beiden kwamen met een ander gevoel thuis. Johnson houdt het been stijf en wil geen toegevingen, Macron spreekt dan weer over een gulden middenweg. De Britten eisten dat Frankrijk de vissersboot zou vrijgeven en te stoppen met hun pesterijen. Deadline was dinsdagavond.

Dinsdag

Het zou uiteindelijk ook zolang duren voor de Fransen zouden toegeven. Zo raakte uit een overleg tussen de president en zijn regering bekend dat ze de uitvoering van sancties ook uitstelden tot dinsdagavond. Zolang de onderhandelingen tussen beide landen nog bezig waren zouden geen verdere repercussies volgen.

Dinsdagavond raakte bekend dat de Cornelis Gert Jan werd vrijgegeven door de Franse overheid. Het schip mocht de activiteiten verderzetten en uitvaren als het dat wou.

Woensdag

Als Macron een trouwe luisteraar is van de Franse radiozender France Inter, zal hij al lachend zijn opgestaan. De Franse columnist Alex Vizorek stak daar namelijk de draak met Alexander De Croo, en diens vermeende WhatsApp-escapades. Volgens P-Magazine en het Italiaanse dagblad Corriere della Sierra wisselde de Belgische premier WhatsApp-berichten uit de met Italiaanse pornoactrice Eveline Dellai.

Later die dag verging hem het lachen echter. De Franse ambassadeur in Australië, Jean-Pierre Thébaud, was deze keer aan de beurt om een steek uit te delen aan premier Morrison. Hij volgde zijn premier, dat de Aussies hadden gelogen over het contact met Macron, toen de deal over onderzeeërs werd geannuleerd. Thébaud gooide echter nog wat olie op het vuur, door de Australiërs te beschuldigen van opzettelijke misleiding. De reactie kwam er nadat de Australische premier privéberichten met Macron had gelekt, waarin duidelijk zou moeten blijken dat de Fransen wel degelijk op de hoogte waren dat het pact werd geannuleerd, en de Australiërs daarna in (of onder) zee zouden gaan met de Britten en Amerikanen.

Donderdag

Donderdag was voor Macron een mooie dag, die eindigde in mineur. De president vertoefde in het prachtige stadje Beaune, bekend om haar wijnbouw. Hij was daar echter niet om wijn te proeven of te verbouwen, maar had afgesproken met Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. Zij ontving van Macron het Grootkruis van het Legioen van Eer, de hoogste Franse onderscheiding. Hierna bedankte Macron zijn Duitse collega voor het aangenaam samenwerken, waarna de situatie even ongemakkelijk werd.

Na wat onrustig geschuifel en wat aanrakingen volgde toch een omhelzing tussen beide wereldleiders. Merkel’s echtgenoot Joachim Stuer stond er wat ongemakkelijk bij. De omhelzing maakte deel uit van het waarschijnlijk laatste bezoek van Merkel als bondskanselier aan Frankrijk: de nieuwe Duitse regering is in de maak; van zodra die definitief rond is, vertrekt Merkel op pensioen.

Vrijdag

Om de week af te sluiten nog een rechtszaak bovenop. Niet voor Macron zelf, maar wel voor zijn voormalige bodyguard. Alexandre Benalla was lang de veiligheidscoördinator voor president Hollande, daarna ook voor Macron tijdens diens presidentscampagne. Na de verkiezing van Macron tot nieuwe Franse president in 2017, werkte hij voor het Elysée, het kabinet van de president.

In 2018 kwam Benalla in negatief daglicht te staan. Er verschenen beelden waarin Benalla in politie-uniform een man en vrouw hardhandig aanpakt tijdens de May Day protesten in Parijs. De commotie was groot toen daarna ook uitlekte dat het Elysée Benalla twee weken had geschorst, maar hem nadien gewoon liet voortwerken. Later begeleidde Benalla zelf het Frans voetbalelftal dat de Wereldbeker won op hun triomfparade met de bus.

Na een lange stilte nam Macron zelf uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor de feiten, waarna Benalla ontslagen werd. Hij wordt nu voor 12 verschillende misdrijven beschuldigd, onder meer geweld, het dragen van een politie-uniform, hoewel hij die functie niet uitoefent, en het dragen van een wapen.

Dat de president al betere weken achter de rug heeft, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Vooral de relatie met de Britten is de afgelopen week tot diep onder het poolijs gezakt, en dat terwijl de Britten nu juist de host zijn van de klimaatconferentie in Glasgow. Toch speelt vooral het afscheid van Merkel de president parten, die zo zijn Duitse boezemvriendin binnenkort lijkt te moeten inruilen voor de socialist Olaf Scholz. Hopelijk wordt de knuffel bij diens afscheid even hartelijk; op een intiem moment met Johnson moet Macron alvast niet rekenen. Misschien zit samen gaan vissen er nog net wel in.

(jvdh)

Meer