De vertraging van de economische groei in China en impact op de rest van de wereld

Geschreven in samenwerking met Kraken.

Het is algemeen bekend dat China een van de sterkste economieën ter wereld is. Toch blijkt nu dat ook deze tegenslagen kent en hapert als gevolg hiervan. Hoewel er vaak een beeld geschetst wordt waarin de Chinese economie als onaantastbaar wordt neergezet, is de groei momenteel het laagste in de afgelopen zes jaar. Dat komt onder andere door een vastgoedcrisis, de vergrijzing van de bevolking en het feit dat er minder consumptie is in de afgelopen periode. Ondanks dat de Chinese economie natuurlijk nog altijd sterk genoeg is, vallen ook hier de cijfers voor de afgelopen periode wat tegen.

Er zijn nog een aantal achterliggende oorzaken waardoor de economie juist nu hapert, die ook in het dagelijks leven in de Chinese steden zichtbaar zijn. De horeca op plekken als in de hoofdstad Beijing maakt stukken minder winst waardoor veel bedrijven alsnog in het nauw gedreven worden. Dit terwijl deze de zware corona tijd hebben overleefd. Als gevolg van de sterk afgenomen winst moeten velen daarvan nu alsnog hun deuren sluiten. Wanneer je graag op de hoogte wilt blijven van al het economische nieuws in China, de beurzen wilt volgen en de crypto wisselkoersen wilt bijhouden kun je dit doen via verschillende platformen. Zo mis je niets van de actualiteit over de wereldeconomie.

Oorzaken van haperende economie

Het afgelopen kwartaal was de groei van de Chinese economie het laagst in het afgelopen jaar met 4,6% vergeleken met een jaar eerder. Hoewel dit nog steeds een percentage is waar veel landen in Europa jaloers op zullen zijn, valt het voor Chinese begrippen toch enigszins tegen. Ieder jaar wordt er in China gestreefd naar een groei van minimaal 5%, maar het is nu de vraag of dat voor 2024 haalbaar is. Ondanks de sterke fundamenten bevindt de Chinese economie zich in een negatieve spiraal en gezien de oorzaken hiervan zal het zeker niet makkelijk zijn om hier weer uit te komen.

Een combinatie van een afnemend vertrouwen in de overheid, deflatie en minder snelle groei vormt de oorzaak van de tegenvallende cijfers. Daarnaast zit de vastgoedsector in een impasse en heeft het land, net als op veel andere plekken ook het geval is, met vergrijzing te maken. Enkele van deze problemen zijn overigens niet nu, want de problemen in de vastgoedsector spelen al een aantal jaar. Naar schatting stonden er in augustus meer dan 60 miljoen woningen leeg in het land. Om hier wat aan te doen hebben lokale overheden al meer geld gekregen om veel van deze huizen op te kunnen kopen. Omdat de vastgoedsector goed is voor een kwart van de Chinese economie was het slechts wachten totdat deze problemen hun weerslag gingen hebben.

Diverse macro-economische cijfers naar buiten gebracht

Afgelopen week werden er een aantal macro-economische cijfers gepresenteerd in China die er nog steeds goed uitzien maar wel bevestigen dat de groei minder hard gaat. Zo nam het bruto binnenlands product met 4,6% toe in het afgelopen kwartaal. Ook hier wordt er echter gestreefd naar een groei van minimaal 5% en dus vielen deze cijfers voor Chinese begrippen wat tegen. De cijfers over werkloosheid waren wel zeer positief, deze zou namelijk met 5,1% zijn afgenomen.

Veel critici beweren dat de werkloosheidscijfers niet volledig zijn. Zo zou het hier alleen gaan om werklozen in de stad maar worden arbeidsmigranten op het platteland hier niet bij meegenomen, waardoor het een onvolledig beeld zou schetsen. De verkopen in winkels zijn met 3,2% toegenomen. Dit heeft er ook mee te maken dat de overheid in de afgelopen periode subsidies uitdeelde voor het aanschaffen van huishoudelijke apparaten. Daardoor kunnen we dus stellen dat ook deze cijfers geen realistisch beeld geven. Zonder deze subsidie zou de kans groot zijn dat er ook hier een daling te zien was geweest.

Vertrouwen nog altijd groot

Ondanks dat de cijfers niet positief zijn, is er met het vertrouwen niets mis. De staatsmedia geven aan dat de Chinese economie, net als de rest van de wereld, met verschillende uitdagingen te maken heeft. Dat wil echter niet zeggen dat het goede fundament onder de Chinese economie er niet voor zal zorgen dat alles er op de lange termijn rooskleurig uitziet. Hoewel het moeilijk kan zijn om in te schatten in hoeverre berichten van de staatsmedia betrouwbaar zijn, klopt het uiteraard wel dat er een stevig fundament onder de Chinese economie ligt waar men op kan bouwen.

Het is eigenlijk geen verrassing te noemen dat ook in China de economie wat aan het haperen is. Ook daar kampt men met veel van dezelfde soort problemen als in het westen het geval is, zo blijkt nu. De tweede economie van de wereld is oersterk maar zal ook een manier moeten vinden om met de uitdagingen die de nabije toekomst bieden om te gaan. Het wordt interessant om te zien hoe men dit in China zal gaan aanpakken. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.