De Ultieme lijst met 50 Goede Voornemens voor het Nieuwe jaar!

 

Het ideale moment om er even rustig voor te gaan zitten, en een lijst op te stellen met de meest belangrijke veranderingen in je manier van leven, is nu aangebroken. Vanaf nu kun je je leven in gaan richten op een gezondere en/of socialere manier. Wanneer je een dergelijk besluit hebt genomen, is het echter zaak om dit ook werkelijk in de praktijk te brengen en niet zoals een heleboel mensen, al na een paar weken je voornemens aan de kant te schuiven en in je oude leefpatroon terug te vallen. Om je bij het bereiken van dit doel te helpen hebben we hieronder een lijst van 50 goede voornemens opgesteld en elk voornemen van tips en adviezen voorzien. Wanneer je dus op zoek bent naar effectieve manieren om je leven drastisch te verbeteren, dan kun je deze absoluut goed gebruiken als handvatten in moeilijke tijden die vast en zeker komen gaan. 

 1. Ontmoet nieuwe mensen

Wanneerer een sleur is ontstaan, blijf je meestal thuis blijven en mis je doorgaans een heleboel interessante mogelijkheden om te netwerken en plezier te hebben. Het ontmoeten van nieuwe mensen kan bovendien gunstige effecten hebben op je geestelijke welzijn en je helpen bij het opbouwen van een carrière. Het is dus goed om er regelmatig even uit te gaan en nieuwe vrienden te maken. Je hoeft alleen maar je verlegenheid te overwinnen, contact te durven maken en interessante mensen aan je sociale netwerk toe te voegen.

2. Stop met uitstellen

De grootste barrière die de meeste mensen ervan weerhoudt om hun doelen te bereiken is het uitstellen van de nodige acties en in plaats daarvan kiezen voor ontspanning en/of leukere dingen doen. Zodra je er een gewoonte van hebt gemaakt om van alles en nog wat uit te stellen dan zal het lastig zijn om jezelf tot actie aan te zetten. Je eerste klus zal dan ook bestaan om deze vervelende gewoonte af te leren. Bij voorkeur ga je dus direct aan de slag met het afleren van uitstelgedrag omdat je pas dan kunt beginnen met het volbrengen van de overige goede voornemens die je hebt gemaakt.

3. Kom in vorm

Afvallen is, samen met meer bewegen en fit en gezond blijven, het belangrijkste goede voornemen dat wordt gemaakt. Het is doorgaans niet moeilijk om te beginnen met lichamelijke oefeningen en een dieet, maar het is juist de kunst om stabiele resultaten hiermee te boeken en dit alles op de lange termijn vol te houden. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kun je uiteraard altijd advies inwinnen bij een arts of een deskundige op het gebied van voeding en bewegen.

4. Word actiever

Sommige mensen hebben niet echt een enorm gewichtsprobleem en bewegen zelfs een paar keer per week, maar verder brengen zij hun tijd vooral zittend door. Veel zitten heeft echter een negatief effect op hun houding en hun gezondheid en daarom dienen er manieren gevonden te worden om dagelijks meer in beweging te zijn. Je kunt bijvoorbeeld samen met een vriend of familielid besluiten om elke dag samen te gaan bewegen (zoals fietsen, wandelen of zwemmen).

5. Doe de test en ontdek of jij klaar bent voor 2017!

[rid-view id=”96904″]

6.Matig of stop je drankgebruik

Hoewel het is volkomen veilig en zelfs gezond kan zijn om dagelijks één of twee glazen wijn te drinken kunnen slechts weinig mensen zeggen dat ze deze regel effectief opvolgen. Het onder controle krijgen van je drankgebruik heeft echter een heleboel veel voordelen. Het gebruik van alcoholische drankjes matig, of zelfs hemelaal stoppen, vereist echter ook de nodige zelfdiscipline en doorzettingskracht.

7. Eet gezonder en minder

Overstappen naar een gezonder dieet kan erg lastig zijn als je wordt omringd door een heleboel goedkoop junk food. Echter als je vastberaden bent en je geleidelijk een aantal gezondere eetgewoonten weet aan te leren, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld emotioneel eten in de hand te houden en je bewust te worden van de redenen waarom je bepaalde dingen wel, of juist niet, moet eten. 

8. Verminder stress

Er wordt vaak beweerd dat stress één van de grootste moordenaars is die er bestaan en dat dit een vernietigend effect heeft op je relaties en je gezondheid. Stress is vaak een onvermijdelijk neveneffect van onze hectische manier van leven, maar kan gelukkig ook effectief onder controle worden gehouden met behulp speciale oefeningen waarmee je eenvoudig leert om beter met stress om te gaan.

9. Verbeteren van concentratie- en mentale vaardigheden

Mensen zijn al eeuwenlang op zoek naar manieren om hun aandacht n cognitieve vermogens te verbeteren. Al in de tijd van de oude beschavingen hadden mensen een aantal combinaties van mentale oefeningen en het gebruik van kruiden om hen te helpen bij het bereiken van dit doel. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale apps te gebruiken om je te helpen bij het mediteren, je concentratie te verhogen en je mentale vermogens te verbeteren. Door op deze manier aan de slag te gaan, kun je je stemming kunnen controleren, sneller dingen leren en eenvoudiger problemen op kunnen lossen.

10. Bouw meer zelfvertrouwen op en grijp je kansen

Als je zeker bent van jezelf dan zullen andere mensen dat absoluut merken en zal het veel gemakkelijker zijn een gelukkiger leven te leiden. Bovendien zul je zo veel meer kansen krijgen, die je dan vervolgens met beide handen aan dient te grijpen om daarmee opnieuw je zelfvertrouwen te vergroten.

11. Zorg voor meer inkomsten

Zelfs miljardairs zullen altijd op zoek zijn naar manieren om meer geld te verdienen. Ook voor jou is het goed om een extra bron van inkomsten te vinden en daarmee je leven een beetje comfortabeler te maken. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden voor handen als het gaat om het vinden van een (bij)baan, het werken als freelancer of je voordeel te doen op het internet.

12. Bespaar geld

Wanneer je eventuele schulden onder controle hebt, kun je wat geld opzij gaan leggen. Een noodfonds voor moeilijke tijden, voor extra leuke dingen, het opknappen van je woning of het doen van een grote aankoop ligt dan al snel binnen handbereik. Tegenwoordig zijn er zelfs apps die je kunnen helpen bij het efficiënt besparen van geld.

14. Word beleefder

 

Goede manieren zijn altijd een belangrijk onderdeel van een beschaafde samenleving en maken het eenvoudiger om met andere mensen in contact te komen. Je moet dus geen mensen gaan beledigen en ervoor zorgen dat anderen je zien als een goed en betrouwbaar persoon. Het is echter zaak om te weten te komen welke gebruiken er gelden in andere landen of culturen als je niemand voor het hoofd wilt stoten. Daarnaast dien je je contacten met onbeleefde mensen zo snel mogelijk af te breken.

15. Leer om gelukkiger te zijn met je leven

Zelfs mensen die goed gezond zijn, een goed leven leiden en stress onder controle weten te houden, kunnen nog altijd ongelukkig zijn.Het kost dan ook tijd en geduld om te leren hoe je (weer) plezier kunt halen uit kleine dingen en problemen niet je leven laten beheersen.

16. Zorg voor voldoende nachtrust

Met gigantische televisies, computers, smartphones, tablets en allerlei andere gadgets met heldere beeldschermen en voortdurend opflitsende waarschuwingen kan het lastig zijn om genoeg nachtrust slaap te krijgen. Je moet immers gaan voor minstens 8 uur slaap per nacht. Gelukkig zijn er vrij eenvoudige manieren om dit doel te kunnen behalen. Hierbij is het vaak zelfs mogelijk om gebruik te maken van de wetenschap en alledaagse hulpmiddelen, zoals apps.

17. Kijk minder televisie

Een gemiddeld mens verspilt veel tijd voor de televisie, de tijd die echter veel beter had kunnen worden besteed bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het leren van iets nieuws of lichamelijk actief zijn. Zodra het je lukt om minder televisie te kijken, zul je beseffen hoe productief je elke dag echt kunt zijn.

18. Lees meer

Boeken lezen is een prima manier om extra kennis op te doen op allerlei uiteenlopende gebieden. Bovendien is lezen een uitstekende oefening voor je hersenen. Het is overigens niet echt moeilijk om 20 of meer boeken per jaar te lezen omdat je alleen maar lezen in een plezierige gewoonte te veranderen, je favoriete genre te ontdekken en regelmatig wat leestijd vrij te maken.

19. Ruim rommel op

Er zijn een heleboel sloddervossen die hun spullen niet echt weten op te ruimen. Hun woning of werkplek is dan ook vaak rommelig en chaotisch. Niet opgeruimd zijn zal echter een negatieve invloed hebben op je productiviteit, en zelfs op je stemming, dus is het goed om regelmatig op te ruimen, rommel weg te gooien, je huis of werkplek schoon te maken en een netter en meer georganiseerd leven te leiden.

20. Kleed je stijlvoller

De manier waarop je je kleedt, kan veel over je persoonlijkheid vertellen. Het dragen van de juiste kleding kan je bijvoorbeeld krachtige en zelfverzekerder laten lijken. Jezelf goed kleden kan zelfs helpen bij het vinden van een baan, promotie te maken en in het oog te springen bij je droomprins(es). Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de juiste kleedstijl je leven positief kan beïnvloeden.

21. Breng meer tijd door met dierbaren

Voor veel mensen is er gewoon niet genoeg tijd in hun drukke leven om deze te verspillen aan onoprechte en onbetrouwbare personen. Je moet je dan ook richten op de mensen die je dierbaar zijn. Alleen dan zul je immers gelukkig zijn en blijven.

22. Zoek een zielsverwant

Iedereen heeft iemand nodig om van te houden, mee te praten en hun diepste geheimen mee te delen. Het vinden van de ware gaat echter vaak gepaard met vallen en opstaan. Je moet niet alleen zelf actief op zoek gaan, maar ook nog tussen de talloze potentiële partners de juiste proberen te vinden. Je moet je dus niet alleen bewust zijn van de juiste plaatsen waar je de ware kunt vinden, maar ook van de manieren om hem of haar voor je te winnen en hoe je je droomprins(es) op een originele manier meevraagt op een eerste date.

23. Los je schulden af

Je leven lijkt vaak stil te staan als je schulden hebt. De weg naar financiële vrijheid is echter vaak moeilijk, maar ook zeker beheersbaar als je beschikt over een goede planning en de nodige zelfbeheersing. Door op de juiste manier schulden af te betalen, zul je al snel merken dat je leven een stuk leuker en eenvoudiger wordt.

24. Heb betere seks

Elke gezonde relatie gaat gepaard met intimiteit en seks. Seks is bovendien nodig om een mens te helpen bij het mentaal en lichamelijk gezond blijven. Door seks te hebben geeft je jezelf immers een leuke beloning en een spannende ervaring, zeker als je voldoende tijd steekt in het oefenen en ontdekken van nieuwe dingen op dit gebied.

25. Leer een andere taal

Niet alleen zal het leren van een andere taal je helpen om je communicatieve vaardigheden te verbeteren, maar ook zal het prima staan op je CV en wellicht zelfs een aantal deuren voor je openen die anders gesloten zouden zijn gebleven. Tegenwoordig zijn er een heleboel manieren om je een vreemde taal meester te maken zonder dat je daar een euro voor hoeft te betalen. Het enige wat je is vereist is wat tijd.

26. Ga vrijwilligerswerk doen

Het is doorgaans een nobel gebaar om je tijd en energie te steken in anderen. Niet alleen zal het resultaat van je werk al een beloning op zich zijn, maar daarnaast kun je zo ook een heleboel nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vaardigheden leren en je CV op een leuke manier aanvullen. Tegenwoordig zijn er talloze organisaties waar je terecht kunt als je vrijwilligerswerk wilt doen bij je in de buurt.

27. Werk aan je angsten en onzekerheden

Angsten en onzekerheden zijn vaak de oorzaak van een heleboel andere problemen die je aan dient te pakken. Hierbij kun je denken aan het beheersen van je angst in plaats van deze proberen te overwinnen, maar ook aan het jezelf toestaan om je van een groot aantal onzekerheden van je af te zetten die je het leven zuur maken.

28. Neem een huisdier

Een huisdier nemen wil zeggen dat je ook de verantwoordelijkheid voor de zorg van het dier op je neemt en dus goed over de aanschaf ervan na moet denken. Wanneer je weet wat je te wachten staat, kun je op zoek gaan naar een dier dat bij je leefstijl en –situatie past.

29. Leer organiseren

Het maakt niet uit hoeveel tijd je hebt als je het niet goed kunt organiseren. Heel de dag ongecontroleerd dingen onder handen nemen, zal je immers niet ver brengen. Wanneer je echter leert organiseren, zul je opeens meer tijd over houden en zullen zaken op hun plaats vallen. Je kunt hierbij tegenwoordig zelfs gebruikmaken van speciale apps en andere tools zodat je al snel kunt genieten van meer vrije tijd.

30. Reis de wereld over

Je moet uiteraard eerst je financiën op orde krijgen, en wat tijd en moeite te investeren, voordat je heel de wereld over kunt reizen. Er zijn echter een heleboel manieren om verschillende culturen te ontdekken en verre oorden te bezoeken, zelfs als je budget erg beperkt is.

31. Leer koken

Koken is één van de essentiële vaardigheden die elk mens zou moeten beheersen. Je kunt dan immers geld besparen, eten zoals je dat graag wilt en indruk maken op je date met een heerlijke zelfbereide maaltijd bij kaarslicht. Als je wat eenvoudige technieken beheerst, je keuken schoon houdt en regelmatig oefent, dan zal niets nog een zelfgekookte 3-gangen diner in de weg staan.

32. Vind jezelf terug

Wanneer je lusteloos bent en geen zin hebt om dingen te ondernemen, is het wellicht tijd om een aantal drastische veranderingen door te voeren in je leven. Jezelf terugvinden, kan je een totaal andere kijk op je leven geven en je mogelijkheden bieden die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden.

33. Word zelfredzamer

De moderne mens is vrij verwend door ondermeer allerlei technische snufjes, een vrij nette overheid en bedrijven die goedkope kant-en-klare levensmiddelen aanbieden. Al dergelijke zaken hebben er echter ook voor gezorgd dat volwassenen minder onafhankelijk en zelfredzaam zijn geworden. Deze vaardigheden zijn echter wel essentieel om onder de knie te krijgen.

34. Leer op tijd komen

Stiptheid is een deugd die nog steeds hoog staat aangeschreven in onze maatschappij en is zelfs kenmerkend voor een echte professional, een betrouwbare vriend en zorgzame partner. Iedereen kan met een aantal trucs op tijd komen. Denk hierbij maar eens aan een goede planning en op tijd vertrekken.

35. Ga vaker naar je huisarts

Gezond blijven moet je hoogste prioriteit zijn, maar toch zijn veel mensen een beetje bang van artsen, en gaan daarom niet zo snel naar een ziekenhuis. Soms wacht iemand zelfs zo lang dat er een noodsituatie is ontstaan Regelmatige controles door een arts zijn dan ook een must en laat je zien hoe gezond je op een bepaald moment bent.

36. Maak van je hobby je baan

Als iedereen erin slaagt om plezier en productiviteit te verenigen en geld kan verdienen met leuke dingen, dan zou iedereen veel meer tevreden en evenwichtiger zijn. Dit mogelijk door van je hobby je beroep, of winstgevende bijbaan, te maken.

37. Vergeet je ex

Het is misschien beter om te hebben liefgehad en verloren, dan nooit te hebben liefgehad. Toch kan het nog enorm veel pijn doen als je hart wordt gebroken. Het verwerkingsproces zal dan ook veel tijd kosten. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om dit proces wat minder pijnlijk te laten verlopen en e leven snel weer op de rit te krijgen.

38. Leer je emoties beheersen

Ongecontroleerde gevoelens van woede, jaloezie en trots kunnen echt destructief zijn. Het onder controle krijgen van je gevoelens, zal je echter weer rationeel laten denken, zelfs tijdens een situatie waarin er sprake is van een emotioneel geladen conflict.

39. Meer verantwoordelijk worden

Volwassen worden betekent voor een groot deel dat je eerst nadenkt voordat je een beslissing neemt. Het is essentieel, om je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties en niet anderen daar de schuld van te geven. Daarnaast zal het belangrijk zijn om je gezin te beschermen en verantwoordelijk te zijn voor je dierbaren.

40. Word romantischer

Romantiek is vaak het eerste onderdeel van langere, serieuze relatie die zal verwelken. Gelukkig kun je hier een stokje voor steken door regelmatig een romantisch gebaar te maken om de passie nog voor jaren te laten duren. Zelfs mensen die beweren niet romantisch te zijn, zullen hier al snel plezier in krijgen.

41. Onthoud belangrijke data

Om een relatie leuk en romantisch te houden, is het zaak om belangrijke data goed te onthouden, zoals verjaardagen en jubilea. Hierbij kun je gebruikmaken van een heleboel trucs om je geheugen te verbeteren of te ondersteunen. Er hoeft dus geen datum meer vergeten te worden.

42. Word socialer

Wanneer je wat mensen in een sociaal netwerk hebt verzameld, zul je plezier hebben in het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken van interessante zaken. Daarnaast van een sociale manier van leven je helpen om leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen en te leren hoe je moet werken in een team. Zelfs als je introvert, of zelfs erg verlegen, bent, kun je leren om zonder schroom te gaan praten met anderen en zelfs om een vrij actief lid van een bepaalde gemeenschap te worden.

43. Beperk social media

Sommige mensen zitten uren op social media, en mogen vaak zelfs als serieuze verslaafde worden aangemerkt. Het is uiteraard prettig om in contact te blijven met vrienden en familie, maar als je voortdurend meer dan een uur per dag op sociale media actief bent, dan moet je drastisch de knop omzetten en je op nieuwe zaken gaan richten in je leven.

44. Leer zelfverdedigingtechnieken

In staan voor je eigen veiligheid, en die dierbaren, is een zeer belangrijke set van vaardigheden om over te beschikken. Zelfverdediging betekent niet alleen van je af kunnen slaan, maar ook leren hoe je je moet gedragen en wat voor soort gedrag van anderen je goed in de gaten moet houden.

45. Stimuleer je creativiteit

Er zijn momenten waarop je geestelijk vermoeid bent en je creativiteit volledig is verdwenen. Dit is vooral vervelend als het je baan of hobby betreft en je niet meer met nieuwe ideeën voor de dag kunt komen, of niet meer out of the box kunt denken. Gelukkig kun je ook je creativiteit op een heleboel verschillende manieren weer uit het slop trekken.

46. Artistieke jezelf leren uiten

Terwijl sommige mensen logischer in zijn gesteld en een meer wetenschappelijke geest hebben, zullen de meeste mensen nog altijd een sprenkeltje creativiteit in zich hebben. Jezelf uit te drukken op een creatieve- en/of artistieke manier zal dan ook stress tegen kunnen gaan en ervoor zorgen dat je geest scherp blijft. Sommige van dit soort activiteiten zal eveneens helpen om je actief te houden. Het is dus een prima idee om aan de slag te gaan in de kunst, bijvoorbeeld als schrijver, ambachtsman of –vrouw of klusser.

47. Schrijf een (dag)boek

Het zal je verbazen hoeveel mensen een interessant verhaal te vertellen hebben, maar het vertrouwen en de vaardigheid missen om alles op te schrijven. Zelfs als het gaat om enkele willekeurige gedachten die elke dag in een dagboek zijn neergepend, dan is er geen reden om bang te zijn om deze op te schrijven. Dit zorgt immers voor ontlading en vaak is het nog erg leuk ook.

48. Leer meer over culturele zaken

De beste manier om mee te kunnen praten met uiteenlopende gesprekspartners is door een opleiding met goed gevolg af te ronden. Onderwerpen als kunst, muziek, geschiedenis en cultuur zullen mensen vaak afschrikken, maar kunnen eveneens eenvoudig worden begrepen wanneer je voldoende tijd steekt in het bestuderen ervan, bijvoorbeeld met behulp van interessante websites en online cursussen.

49. Stel jezelf haalbare doelen

Goede voornemens zijn gedoemd te mislukken als je de lat te hoog legt. Je dient dan ook doelen te stellen waarvan je weet dat je deze kunt behalen. Dit zal je immers motiveren en aanzetten om steeds weer je grenzen een beetje op te schuiven.

50 Handhaaf de goede gewoonten die je hebt ontwikkeld

Alle positieve veranderingen die je voor de rest van je leven door wilt voeren, zullen een prima manier zijn om je leven aangenamer te maken. Uiteraard zul je altijd moeten werken aan het handhaven van deze goede gewoontes die je je voor hebt genomen. Pas als deze gewoontes uit zijn gegroeid tot een natuurlijk deel van je persoonlijkheid zul je je doel van zelfverbetering hebben volbracht.

 

 

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20