De toekomst van duurzaam vastgoed: een kijk op de vernieuwde EPC-regels

De recente aanpassingen in de Vlaamse EPC-regelgeving reiken verder dan de invloed die ze hebben op de indexering van huurprijzen. Ze vormen een complexe nieuwe realiteit voor verhuurders en eigenaren van bedrijfsvastgoed, die nu geconfronteerd worden met belangrijke beslissingen omtrent de energiezuinigheid van hun eigendommen. Financiële instellingen spelen hierop in met specifieke strategieën; zo is de benadering van ING in het bieden van oplossingen en begeleiding bij deze nieuwe regels bijzonder opmerkelijk.

Met de introductie van de Sustainable Buildings Guide biedt ING een antwoord dat zowel informatief als actiegericht is. Als journalist die de evoluties binnen de financiële en vastgoedsector op de voet volgt, was ik nieuwsgierig naar dit nieuwe instrument. En na een grondige evaluatie kan ik concluderen dat ING hiermee een belangrijke bijdrage levert.

De EPC-regelgeving, die de energieprestatie van gebouwen indiceert, vormt nu de ruggengraat van duurzaam vastgoedbeheer. Deze regels, die verhuurders en eigenaren van bedrijfsvastgoed aanzetten tot energiebesparende maatregelen, krijgen een vernieuwde dimensie in de context van de Sustainable Buildings Guide van ING. Door de EPC-criteria te koppelen aan de gids, biedt ING een roadmap voor het upgraden van vastgoed naar betere energieprestatieniveaus. Het wordt snel duidelijk dat het verbeteren van de EPC-score niet alleen een wettelijke vereiste is, maar ook een kans voor eigenaren om de waarde van hun eigendommen te verhogen en hun aantrekkelijkheid op de markt te verbeteren. Dit draagt bij aan een sterkere focus op langetermijnwinstgevendheid en duurzaamheid, die hand in hand gaan.

In plaats van enkel de regelgeving uit te leggen, gaat de ING Sustainable Buildings Guide een stap verder. Het biedt vastgoedeigenaren concrete stappen om hun gebouwen energiezuiniger te maken. Het is duidelijk dat ING niet alleen de uitdagingen van de huidige situatie erkent, maar ook de kansen die het biedt voor duurzame investeringen.

Nu is het natuurlijk zo dat banken vaak eigen producten en diensten promoten. Maar wat opvalt aan de benadering van ING is de holistische kijk op duurzaamheid. Het gaat niet enkel om het voldoen aan de regelgeving, maar ook om het investeren in de toekomst van vastgoed en het waarborgen van de waarde op lange termijn.

Toch moeten we waakzaam blijven. Zoals bij elke grote verandering zijn er altijd aspecten die over het hoofd kunnen worden gezien. Het is essentieel dat de vastgoedsector en financiële instellingen blijven samenwerken om de meest efficiënte en duurzame oplossingen te vinden.

Een kritische blik is altijd nodig, en het is van belang dat we als maatschappij financiële instellingen ter verantwoording roepen. Echter, in dit geval moet erkend worden dat ING proactief optreedt en bijdraagt aan een duurzamere toekomst van de vastgoedmarkt. De ING Sustainable Buildings Guide kan als een essentiële tool worden gezien voor verhuurders en vastgoedeigenaren om te navigeren in deze nieuwe realiteit.

Daarnaast is het lovenswaardig dat ING verder kijkt dan alleen deze tool. Door financieringsoplossingen die duurzame investeringen stimuleren aan te bieden, faciliteert de bank daadwerkelijke verandering. Zo heeft ING België samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) een overeenkomst gesloten om tot € 214 miljoen extra te financieren voor Belgische KMO’s. Deze middelen zijn bedoeld voor projecten gericht op duurzaamheid, innovatie en digitalisering en worden ondersteund door het InvestEU-programma. Tweederde van de fondsen zal gericht zijn op duurzame projecten zoals hernieuwbare energie en milieuvriendelijke mobiliteit, en eenderde op innovatie en digitalisering. Dit initiatief is een belangrijke stap in het ondersteunen van de groei en de duurzame en digitale transitie van Belgische kleine en middelgrote ondernemingen. Dit toont aan dat er een duidelijke visie is om klanten niet alleen te informeren, maar ook concreet te ondersteunen in hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Samenvattend, de EPC-regelgeving heeft de sector voor flinke uitdagingen gesteld. Maar zoals vaak het geval is, brengen uitdagingen ook kansen met zich mee. ING heeft dit herkend en met de ING Sustainable Buildings Guide een waardevolle bijdrage geleverd. Het is nu aan de vastgoedsector om deze kansen te grijpen en een duurzamere toekomst te bouwen.

Voor meer informatie en verdieping over de Sustainable Buildings Guide en aanverwante onderwerpen, raad ik u aan de website van ING te bezoeken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.