De Sisyphus kwelling: Europese Centrale Bank krijgt economie niet meer aan de praat

De Sisyphus kwelling is bekend uit de Griekse mythologie. De koning van Korinthe daagde de goden uit door precies te doen wat hem goed uitkwam. Hij werd uiteindelijk gedwongen om voor eeuwig een rotsblok tegen een berghelling omhoog te duwen. Dat rotsblok onderging uiteraard de wetten van de zwaartekracht en rolde telkens opnieuw naar beneden. Met als gevolg dat Sisyphus weer van nul opnieuw moest beginnen.

Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING is van mening dat Mario Draghi met een gelijkaardige kwelling geconfronteerd wordt. Zijn Europese Centrale Bank krijgt de economie niet meer aan de praat, wat ze ook doet om de groei te bevorderen. De economie in de eurozone weigert te reageren en dreigt voortdurend met stagnatie geconfronteerd te worden. Inmiddels weet Draghi niet goed meer van welk hout pijlen maken.

De meest recent gepubliceerde indicatoren over het vertrouwen van consumenten en bedrijven geven een verdere verslechtering te zien. De banken blijven aarzelen om kredieten toe te staan, de inflatie blijft onhoudbaar laag. Draghi en de andere centrale bankiers zitten dus met een levensgroot probleem waar ze niet meteen een oplossing bij de hand voor hebben. De negatieve rentevoeten zullen slechts op langere termijn invloed op de economie hebben.

Eigenlijk zit er niets anders op dan resoluut te kiezen voor quantative easing (QE), de aanpak die in de Verenigde Staten (voorlopig) lijkt te hebben gewerkt. Maar het ziet er naar uit dat de Duitsers niet bereid zijn om water in de wijn te doen. Hans-Werner Sinn van denktank IFO sprak zich eerder deze week resoluut uit tegen quantative easing, het inkopen van eigen staatsobligaties. Toch zal Draghi iets moeten doen om de patstelling te doorbreken. De Italiaanse ECB-president kan nog een paar slapeloze nachten tegemoet zien. (JS)

Meer