De Russische cryptomarkt is zo’n 500 miljard dollar waard: “Er is dringend nood aan een wetgevend kader”

“Ondanks het feit dat er een duidelijk wetgevend kader ontbreekt, is de Russische cryptomarkt aan het boomen”, zei Sergei Khitrov, hoofd van Russische crypto-evenement Blockchain Life, in een interview met de cryptosite Cointelegraph.

Op basis van inzichten waaronder lokale geldstromen gerelateerd aan diensten zoals cryptomining, schat Khitrov dat de Russische cryptomarkt 280 à 550 miljard dollar waard is. Hij beweerde tijdens het interview met Cointelegraph dat Russische cryptobedrijven maar liefst 4 miljard dollar aan belastingen per jaar zouden kunnen genereren, mocht de Russische overheid een comfortabelere regelgeving voor de industrie verschaffen.

Illegaal opereren

“Maar omdat Russische regelgevers de belangen van de industrie de afgelopen jaren zijn blijven negeren, konden lokale cryptobedrijven niets anders doen dan illegaal blijven opereren of vluchten naar andere jurisdicties om te overleven “, zei Khitrov. “Zonder regelgeving die rekening houdt met de belangen van de cryptogemeenschap, zullen cryptodiensten niet legaal worden verleend. Het is niet rendabel voor bedrijven om uit de schaduw te stappen.”

Volgens de man achter Blockchain Life heeft nog geen enkele Russische cryptobeurs zich officieel in Rusland gevestigd, ondanks de aanzienlijke marktomvang. “We kennen veel cryptobeurzen met Russische roots, maar helaas zijn deze beurzen ofwel niet officieel geregistreerd of gewoon gevestigd in andere rechtsgebieden”, aldus Khitrov.

De leidinggevende zei dat hij zich diep heeft ingespannen om te onderhandelen over een cryptowetgeving met verschillende overheidsinstanties, en dat de regelgevers goed op de hoogte waren van het feit dat lokale cryptobeleggers en -bedrijven naar andere rechtsgebieden vluchtten. Volgens Khitrov heeft de Russische overheid gezocht naar manieren om grote cryptobedrijven naar huis te halen, maar is ze er niet in geslaagd om aan de eisen van de industrie te voldoen.

Hij benadrukte ook dat de Russische cryptogemeenschap tot nu toe een “compleet falen” heeft laten zien om te begrijpen hoe belasting moet worden betaald op crypto.

Speciale energietarieven voor miners

Eerder deze maand uitte Nikolai Shulginov, de Russische minister van Energie, zich nog kritisch over het aantal cryptominers in het land. Dat aantal is de afgelopen maanden toegenomen omdat heel wat Chinezen naar Rusland verhuizen om daar crypto’s te delven. In eigen land is het voor hen zeer lastig geworden om geld te verdienen met crypto’s door de almaar strengere wetgeving.

Shulginov opperde onlangs dat hij overweegt om speciale energietarieven te introduceren voor cryptominers. “Wij kunnen niet toestaan dat miners genieten van de gunstige tarieven die gezinnen krijgen. Om de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de stroomvoorziening te handhaven, achten wij het noodzakelijk hen te verbieden tegen dezelfde tarieven stroom te verbruiken”, klonk het eerder deze maand.

Rusland is overigens niet het enige land dat nog geen allesomvattend wettelijk kader heeft voor de cryptomunten. Ook in ons land weet de overheid momenteel niet goed hoe het cryptomunten moet behandelen. Marc Toledo, medeoprichter en algemeen directeur van Bit4You, zei onlangs in een interview met onze site dat de beleidmakers in ons land niet goed weten hoe crypto’s werken. “Dat zal ons verhinderen om België competitief te houden”, aldus de topman.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20