De retour van El Niño?

Er is een aanzienlijke kans dat de wereld de volgende winter opnieuw met het weerfenomeen El Nino rekening zal moeten houden. Dat blijkt uit vooruitzichten van het Climate Prediction Center in de Verenigde Staten.

In mei hadden de Amerikaanse klimaatwetenschappers nog gezegd dat de kansen op activiteit van El Nino tussen december en februari op 49 procent konden worden geraamd. Inmiddels zou die kans echter tot 64 procent zijn opgelopen. Het is volgens de onderzoekers dan ook aangeraden om opnieuw grotere aandacht te schenken aan mogelijke fluctuaties op de markten van onder meer gas, koffie en cacao.

Opwarming

“Er kunnen steeds meer elementen worden geregistreerd die op een mogelijke activiteit van El Nino in de loop van de volgende zes maanden zouden kunnen wijzen,” benadrukt Michelle L’Heureux, klimaatwetenschapper van het Climate Prediction Center in Maryland. “Er is nu een drempel overschreden die het fenomeen meer waarschijnlijk maakt.”

El Nino wordt gevormd wanneer de opwarming van de oceaan tot reacties in de atmosfeer leidt. Het fenomeen kan grote gevolgen hebben voor de planeet en de financiële markten. Drie jaar geleden leidde een zware editie van El Nino tot grote schade aan de oogsten van cacao, thee en koffie in Azië en Afrika.

Daarnaast werd ook Singapore verstikt met de rook van zware bosbranden, terwijl in de Verenigde Staten de warmste geschiedenis uit de wereld werd opgetekend, waardoor de vraag naar aardgas een zware daling kende.

Schade

De winters in El Nino brengen over het algemeen in het zuiden van de Verenigde Staten vooral koelte en stormachtig weer, terwijl in Californië eerder regen mag worden verwacht. In het noordwesten van het land en de noordelijke Rocky Mountains kan op warmere temperaturen worden gerekend. In Zuid-Amerika wordt voor Brazilië droogte voorzien, terwijl Argentinië mogelijk meer regen krijgt.

El Nino heeft in het verleden vaak massale chaos gebracht. Onder meer wordt daarbij gewacht gemaakt van branden, overstromingen en droogtes die wereldwijd minstens dertigduizend levens hebben geëist. Op het einde van de jaren negentig van de voorbije eeuw zorgde El Nino voor 100 miljard dollar economische schade.

Honderd jaar geleden heeft het fenomeen volgens het Climate Program Office mogelijk tot een mondiale grieppandemie bijgedragen. Volgens L’Heureux kunnen op dit ogenblik een aantal aanwijzingen worden gevonden dat het oppervlak van de oceaan begint op te warmen.

Het is echter niet zeker dat El Nino daadwerkelijk zal doorbreken. Om het fenomeen te creëren moet de atmosfeer boven de Stille Oceaan immers een reactie tonen op het warmere wateroppervlak, wat volgens L’Heureux tot nu toe nog altijd niet is gebeurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20